ČTĚTE TAKÉ:
Nevzrušivé pití pro nenáročné
Ano, Cabernet Sauvignon je ze všech úhlů pohledu nejkouzelnější modrou odrůdou této planety. V provincii Bordeaux, v blízkosti Bourges, se vyskytovala již několik let po Kristu.
Vznikla náhodným křížením dvou ještě starších odrůd, Cabernet franc a Sauvignon blanc. Na to se však přišlo až o dva tisíce let později díky testům DNA.
Cabernet Sauvignon neproslavil však jen Bordeaux. Tuto odrůdu najdeme doslova na celém světě. Nejen v tradičních vinařských zemích, jako je Itálie nebo Španělsko, ale i na Balkáně, v Libanonu či na Novém Zélandu, v Chile nebo Argentině.
V Česku byla tato odrůda desítky let velkou neznámou. Dnes je to však jinak. Do listiny povolených odrůd se dostala v roce 1980. Loni se pěstovala na 1,39 procenta celkové viniční plochy. Největší nevýhodou v našich krajích je pozdní dozrávání. V čase, kdy se sklízí svatovavřinecké, jsou hrozny cabernetu ještě zelené. Nedej bože, aby v říjnu pršelo... Zůstanou jen oči pro pláč.
Vůni a chuť této odrůdy obdivují miliony lidí. Hrdý, inteligentní, a emotivní Cabernet Sauvignon voní po černém rybízu, bílém pepři a vanilce.
Je vynikající, pro vyzrávání v barikových soudcích. Teprve po několikaměsíčním ležení v lahvi, se představí v nejlepším světle. Bude vonět a chutnat po nejlepším holandském tabáku a belgické čokoládě.
Mladý cabernet se báječně hodí k telecímu na pepři a vyzrálý k hovězímu nebo zvěřině s omáčkou ze sušených švestek.