Podle zákonů je možné vejce skladovat při teplotě od pěti do osmnácti stupňů a podle mluvčí Jany Matouškové řetězec tuto normu splňuje.
Mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivana Picková ale říká, že skladovat vejce bez chlazení v pořádku není. "To jsou výrobky, které mají krátkou dobu spotřeby a mají být obchodníky nabízené z chladicích boxů."
Problém se ale týká i dalších potravin, především tuků. Ty jsou nabízeny v akci, ale vybalené na prodejně. Na problém už upozornilo několik zákazníků. Dalším prohřeškem je, že sdružení zjistilo, že některé figurky, které obchodníci prezentují jako čokoládové, ve skutečnosti čokoládové nejsou. Výrobci totiž dražší suroviny jako kakao a kakaové máslo nahrazují rostlinnými tuky.
"Nicméně obchodníci nabízejí tyto figurky mezi čokoládovými výrobky a na dotaz spotřebitelů tvrdí, že jde o čokoládu. Vodítkem, zda koupit, či nekoupit, je složení výrobku uvedené na obalu Pokud spotřebitel vidí na prvních místech vysoké procento rostlinného tuku, mělo by to být pro něj varování, že jde o náhražku, stejně jako nízká cena," radí Picková.
Zajíci z falešné čokolády jsou podle Pickové obecným problémem v celé České republice. Špatně uskladněná vejce se týkají jen jednoho řetězce. Čtenáři ale později upozornili i na další případy. Redakce MF DNES je našla právě v Tesku na pražském Smíchově.
Podle Pickové jsou nejzávažnější ty prohřešky, které ohrožují zdraví člověka. To je případ vajec, tuků, ale i vařených vajec, o kterých obchodníci tvrdí, že mají trvanlivost až jeden měsíc. "Tato vejce vydrží pět až deset dnů, pokud jsou chlazená," říká.
Čtěte V SOBOTNÍ MF DNES
Z čeho bude váš velikonoční zajíc? Čtěte v sobotní MF DNES, jak se šetří na čokoládě.