Špagety carbonara, do nichž se přidává syrové vejce, by si lidé neměli objednávat donáškou či si je dávat na místech, kde je delší doba výdeje.
„Hrozí u nich pomnožení bakterií Salmonella, pokud by byly ve vejci přítomné,“ informovala ve středu pražská hygienická stanice. Toto jídlo je podle ní vhodné pouze k okamžité spotřebě. Na konci července se v Plzni z těchto špaget nakazilo salmonelózou 145 lidí.
„V recepturách je uvedeno, že zcezené nikoliv okapané špagety se ihned po dovaření důkladně promíchají se syrovým vejcem a parmazánem. Tím dojde sice ke krátkému nikoliv však dostatečnému vystavení syrového vejce teplotám, které by zničily salmonelu,“ upozornili hygienici, podle kterých se jedná o podobnou situaci jako u tatarského bifteku.
Dříve bylo v zákoně o ochraně veřejného zdraví určeno, že se ve školních jídelnách, v nemocnicích, v armádě nebo ve vězení nesměly syrová vejce ani maso používat. „Po harmonizaci potravinového práva s nařízeními EU není takto jednoznačně uvedená povinnost stanovena zákonem,“ upozorňují hygienici, podle nichž má ale každý provozovatel povinnost eliminovat rizika a snažit se zabránit onemocnění.
Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili.
„Vejce se salmonelou na skořápkách pocházejí podle veterinářů z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji, který má pozastavenou distribuci. Výsledky vyšetření vzorků z farmy budou tento týden,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.