Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hygienici: Neobjednávejte si špagety carbonara, způsobují salmonelózu

  • 24
Oblíbené italské jídlo se syrovým vejcem je třeba zkonzumovat co nejdříve po přípravě. Na konci července se v Plzni ze špaget carbonara nakazilo salmonelózou 145 lidí. V teplých letních měsících hrozí nákaza dvojnásob.

Špagety carbonara, do nichž se přidává syrové vejce, by si lidé neměli objednávat donáškou či si je dávat na místech, kde je delší doba výdeje.

„Hrozí u nich pomnožení bakterií Salmonella, pokud by byly ve vejci přítomné,“ informovala ve středu pražská hygienická stanice. Toto jídlo je podle ní vhodné pouze k okamžité spotřebě. Na konci července se v Plzni z těchto špaget nakazilo salmonelózou 145 lidí.

„V recepturách je uvedeno, že zcezené nikoliv okapané špagety se ihned po dovaření důkladně promíchají se syrovým vejcem a parmazánem. Tím dojde sice ke krátkému nikoliv však dostatečnému vystavení syrového vejce teplotám, které by zničily salmonelu,“ upozornili hygienici, podle kterých se jedná o podobnou situaci jako u tatarského bifteku.

Dříve bylo v zákoně o ochraně veřejného zdraví určeno, že se ve školních jídelnách, v nemocnicích, v armádě nebo ve vězení nesměly syrová vejce ani maso používat. „Po harmonizaci potravinového práva s nařízeními EU není takto jednoznačně uvedená povinnost stanovena zákonem,“ upozorňují hygienici, podle nichž má ale každý provozovatel povinnost eliminovat rizika a snažit se zabránit onemocnění.

Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili.

„Vejce se salmonelou na skořápkách pocházejí podle veterinářů z české farmy společnosti Vejce CZ, z chovu v Ústeckém kraji, který má pozastavenou distribuci. Výsledky vyšetření vzorků z farmy budou tento týden,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.