Čísla Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) potvrdila očekávání. Spotřeba v Česku klesá a více piva se vypije doma na úkor hospod a restaurací. Spotřeba piva v restauracích klesla na historické dno 41 procent.
Ovocné pivní mixy byly loni v útlumu (trh klesl o 40 procent), předseda ČSPS František Šámal jim přesto věří. "I přes loňský propad vidíme nadále potenciál v kategorii pivních mixů. V porovnání se sousedními státy máme totiž v rámci této kategorie stále značné rezervy," řekl.
V nákupním koši je méně piva. A stále více v petkách
Nejvíce Češi holdují výčepnímu pivu. Za rok průměrný Čech loni vypil 144 litrů různých druhů piv, což bylo o dva litry méně než v roce 2012. V tomto množství tvořily 54 procent výčepní piva a 45 procent ležáky.
Pivo v roce 2013
|
O pivo v Česku je menší zájem a navíc se ti, kteří si ho dopřávají, snaží šetřit.
"Klesá konzumace sudového piva a piva v lahvích, místo toho narůstá spotřeba piva v PET lahvích, a to o 11 procent vzhledem k roku 2012 a také plechovek o 8 procent," popsal trend výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.
Růst tuzemských pivovarů zachraňuje export. Dařilo se zejména ležákům, naopak zájem o výčepní pivo za hranicemi klesá. Největší boom v exportu zažívají plechovková piva, která rostla o 24 procent.