Spotřeba potravin byla podle statistiků silně ovlivněna nižší tuzemskou produkcí masa, ovoce a zeleniny, ale také nižšími dovozy některých potravin.
"Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu," vysvětluje Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.
Méně chleba a mouky, víc těstovin
Obliba chleba v Česku nadále klesá. Oproti roku 2011 se spotřebovalo o 1,1 kg chleba méně a celková roční spotřeba dosáhla 41,3 kg na osobu a rok. O více než dva kilogramy se snížila také spotřeba trvanlivého pečiva a samotné mouky nakoupili Češi o pět kilogramů méně. Naopak těstovin si lidé na talíř přidávali o 0,4 kg víc a za celý rok jich zkonzumovali 7,1 kg.
Vedle chleba jedí Češi méně také maso. Loni se meziročně snížila spotřeba masa o 1,2 kg. Nejvíce, o jeden kilogram, klesla spotřeba hovězího masa, a to na 8,1 kg. Naopak o 0,7 kg se zvýšila spotřeba masa drůbežího na 25,2 kg a také ryb, kde ke zvýšení došlo hlavně díky vyšším dovozům rybího filé.
Z masa si lidé nejvíc dopřávají vepřové. V roce 2012 dosáhla jeho spotřeba 41,3 kg, tedy více než 50 procent celkové spotřeby masa. Druhým nejčastěji konzumovaným masem je drůbeží maso, které tvoří asi třetinu celkové spotřeby masa.
Více mléka, méně vajec
V roce 2012 Češi vypili přes 57 litrů mléka, o 1,3 litrů víc než o rok dříve. Mírně se zvýšila i spotřeba sýrů, jogurtů, podmáslí a ostatních mléčných výrobků, naopak o 9 kusů poklesla roční spotřeba vajec. Každý obyvatel Česka tak loni snědl 245 kusů.
Aktuální letáky a předvánoční akceMaso, mléko, chléb, mléčné produkty, drogerie a další aktuální slevy zajímavé pro vaši peněženku najdete ZDE! |
Nižší spotřeba ovoce a zeleniny byla poznamenána podle statistiků nižší tuzemskou produkcí, ale i nižšími dovozy. Ovoce bylo v roce 2012 spotřebováno o téměř 5 kg méně (74,6 kg), zeleniny lidé snědli o 7,6 kg meziročně méně. "Největší snížení bylo zaznamenáno u cibule (o 1,9 kg), rajčat (o 1,4 kg), salátových okurek (o 0,9 kg) a zelí (o 0,8 kg). K mírnému nárůstu spotřeby naopak došlo u česneku a špenátu," uvedl Český statistický úřad. zvýšila i spotřeba sýrů, jogurtů, podmáslí a ostatních mléčných výrobků, naopak o 9 kusů poklesla roční spotřeba vajec. Každý obyvatel Česka tak loni snědl 245 kusů.
Méně sladíme i solíme, více holdujeme alkoholu
Pozitivním trendem je však podle statistiků pokles spotřeby cukru o 4,1 kg, mírně se snížila i spotřeba včelího medu. Vzrostla však spotřeba čokolády, čokoládových i nečokoládových cukrovinek a cukrářských výrobků. O 0,3 kg se snížila i spotřeba soli, přesto dosáhla 5,9 kg (o rizicích nadměrného solení čtěte více zde).
Naopak alkoholu si Češi užívají ve stále větší míře. Celková spotřeba vzrostla o 6,4 litru na 175,2. Nejvíce vzrostla spotřeba piva (o 6,1 litru na 148,6), vína bylo zkonzumováno o 0,4 l více, roční spotřeba tak činí 19,8 l. Naopak spotřeba lihovin poklesla o 0,2 litru na 6,7. Z celkového objemu spotřeby zaujímá pivo 85 procent, víno 11 procent a lihoviny 4 procenta.
O co více se spotřebovalo alkoholu, o to méně se vypilo nealka. Spotřeba nealkoholických nápojů poklesla o devět litrů na 278. K menšímu poklesu došlo i u spotřeby zrnkové kávy, naopak se mírně zvýšila spotřeba čaje.
Spotřeba cigaret poklesla o 41 kusů, ročně průměrný Čech vykouří 1 947 cigaret.