Co všechno se na slivovici hodnotí?
Hodnotí se čistota a vůně. Pak se zatřepe, jestli má řetízek. Naposled se zkouší chuť. K tomu, aby se dalo určit více vzorků, jsou pro hodnotitele připraveny škvarky, chleba, klobáska a minerálka na zapití. Jinak se chuťové pohárky otupí a nikdo nepozná nic.
Jak má vypadat správná slivovice a jak by měla být silná?
Správná slivovice musí v prvé řadě vonět a chutnat po ovoci. Slivovice po trnkách, jablková po jablkách. Na Valašsku se ještě před několika lety dělávala slivovice na 52 procent. Teď je ale trend vyrábět na padesát. Není sice tak silná, ale lépe to chutná.
Jakou jste ochutnal nejlepší slivovici a co všechno se musí udělat, aby byla opravdu dobrá?
Například vloni na koštu měl nejlepší slivovici pan Chrástecký. Byla opravdu dobrá. A to proto, že dodržel veškerý postup. Trnky, které dával do kvasu, byly dozrálé až svrasklé. Samozřejmě čisté. Dřív se kvas navíc dával do dřevěných škopků. Dnes už takové nejsou, proto se to dělá v umělohmotných nádobách. Kvas měl stoprocentně dodělaný, v čistých nádobách. Jinak na Valašsku je nejlepší slivovice kolem Vizovic a Bratřejova. Tam se švestkám prostě daří.
Říká se, že nejlepší slivovice je ta žlutá nebo zlatá. Jak se docílí toho zabarvení?
Každá pálenka, když se vypálí, je samozřejmě bílá. No a když se to dá do dubových sudů, jak se to dělávalo dřív, tak dostane nažloutlou barvu. Tam už záleží na tom, jak dlouho v těch sudech byla. Říká se, že zraje.
Proč se říká pravá valašská slivovice, když se pálí i z jiného ovoce?
Dříve se hrušky nebo jablka na Valašsku nepálily. Bylo prostě hodně švestek a z těch je destilát nejlepší. Teď mají švestky nemoc šarku, je jich málo, tak se pálí ze všeho, co na zahradě vyroste. Kdoví. Možná až přestanou kyselé deště, bude švestek zase dost. Loni se třeba zase po dlouhé době švestky urodily. Možná se už ovzduší ozdravilo.
Jak se pozná opravdu dobrá a špatná slivovice?
Především musí vonět. Pak, když se člověk napije, cítí jemnou, hřejivou chuť. To ale poznáš, až polkneš. Špatná je cítit po acetonu. Důvod? Špatné a nedozrálé ovoce. V pálenicích se naštěstí takový kvas rovnou vylévá. Právě u švestek je to markantní.
Jaký je váš slivovicový sen?
Aby bylo dostatek švestek. Pěkně vyzrálých. Ovoce by se muselo sbírat až po prvních mrazech. Potom kvas nechat řádně dokvasit. Z toho je potom výborný produkt.
Je slivovice schopná konkurence s jinými destiláty na světovém trhu?
Když je dobrá slivovice, dá se srovnat s dobrou whisky nebo koňakem. Rozdíl je jenom v tom, že koňak a whisky se pálí třikrát a slivovice dvakrát a dozrávají v dubových sudech. Ale slivovice už dávno prorazila. Vždyť to, co vyrábí Jelínek, je světově uznávaná značka.
Správná slivovice musí vonět a hřát
Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt
Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...
Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí
Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra
Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...
Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní
Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce
Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...
Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek
Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...
Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi
Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...
Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí
Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....
Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra
Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...