Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Inspektoři našli podvody či špínu ve třetině restaurací, desítky zavřeli

  15:48aktualizováno  15:48
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř deset tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

„Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě Kopřiva.

Garážová velkovýrobna tofu pro Sapu: kádě plné sóji, myší trus a plíseň

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku - třeba v nápojových automatech.

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2 503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech.

O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uvedl Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

V newyorském obchodě Amazon Go nelze platit hotově. Členové klubu platí pomocí...
Amazon nám pomáhá prodávat do zahraničí, pochvalují si české podniky

Největší internetový prodejce na světě Amazon usnadní malým a středním českým podnikům prodej v zahraničí. Poskytne jim speciální služby, například takzvaný...  celý článek

Hlasování, kterým poslanci zásadně omezili registr smluv určený pro jejich...
Boj o státní registr smluv pokračuje, poslanci se snaží část utajit

Už za čtyři dny by se státní úřady a firmy neměly vykroutit z povinnosti zveřejňovat, za co utrácejí veřejné peníze a komu je posílají. Od 1. července začne...  celý článek

Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank
Banky toho ví o klientech čím dál víc, říká šéf Raiffeisenbank Vida

Získat nového klienta není sólo hra nových bank. Bojují o ně i tradiční finanční ústavy jako Raiffeisenbank. Ta má nyní zhruba o třetinu klientů více než před...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.