Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Inspektoři našli podvody či špínu ve třetině restaurací, desítky zavřeli

  15:48aktualizováno  15:48
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř deset tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

„Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě Kopřiva.

Garážová velkovýrobna tofu pro Sapu: kádě plné sóji, myší trus a plíseň

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku - třeba v nápojových automatech.

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2 503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech.

O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uvedl Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Premiér Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci na Úřadu vlády (14. června 2017)
Je to populismus, kritizují ekonomové Sobotkovo lobbování za vyšší mzdy

Zaměstnavatelé považují snahu premiéra Bohuslava Sobotky vyzvat francouzské a rakouské nejvyšší představitele ke zvyšování mezd českým pracovníkům za...  celý článek

Mobilní minipivovar. Pražská firma chce kontejnery dodávat do Číny i Afriky.
Česká firma chce prorazit s pivovary v kontejneru. Jiná plány vzdala

Z přepravního kontejneru se dá postavit dům i kancelář. Nebo minipivovar. Poslednímu, netradičnímu řešení, jak se svézt na boomu řemeslných piv, věří pražská...  celý článek

Výroba nové Škody Yeti v Kvasinách
KOMENTÁŘ: Ekonomika je jako strom, do nebe však neroste

Vzestup české ekonomiky je nečekaně vysoký, ale je v tom růstu dost skromnosti, vytrvalosti a poctivosti? Není to jen vzplanutí nad tím, jak stát rozdává...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.