Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Inspektoři našli podvody či špínu ve třetině restaurací, desítky zavřeli

  • 35
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř deset tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.

„Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě Kopřiva.

Garážová velkovýrobna tofu pro Sapu: kádě plné sóji, myší trus a plíseň

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku - třeba v nápojových automatech.

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2 503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech.

O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uvedl Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.