Starobrno, pivovar

Starobrno, pivovar | foto: Starobrno

Starobrno vyrobilo Švédům speciální černý ležák

  • 14
Brněnský pivovar Starobrno vyrobil speciálně pro švédský trh nový typ piva. Černý ležák se 4,7 procenta obsahu alkoholu si u pivovaru koncem minulého roku objednala švédská distribuční společnost Spendrups. V příštích letech by měl objem výroby tohoto černého ležáku dosáhnout asi tří tisíc hektolitrů.

Švédsko je pro pivovar Starobrno, který je členem skupiny Heineken, nejvýznamnější exportní zemí. Prodá se zde třicet tisíc hektolitrů brněnského piva, většina z celkového exportu, který vloni činil 54 771 hektolitrů. Kromě Švédska jsou největšími odbytišti starobrněnského piva Německo, Bulharsko, Rusko nebo Rakousko.

Švédská společnost Spendrups, která do Švédska vyváží starobrněnský Czech Premium Lager, Osmu a speciál Baron Trenck, projevila zájem o nové pivo s vyšším obsahem alkoholu na konci minulého roku.

Obrázek

Pivovar zareagoval na poptávku rychle. Nové pivo vyrobil za tři měsíce.

"Poptávka okamžitě putovala do výroby a během tří měsíců bylo nové černé pivo na světě," řekla mluvčí pivovaru Starobrno Kateřina Eliášová.

"První cisterna černého ležáku do Švédska putovala v dubnu, nyní se exportují i kamiony s lahvemi," dodala Eliášová s tím, že o pivo je velký zájem a pivovar v příštích letech očekává růst odbytu až na tři tisíce hektolitrů ročně.

Pivovar Starobrno je od roku 2003 součástí skupiny Heineken, čtvrtého největšího světového producenta piva. V roce 2005 firma převedla do Brna výrobu znojemského Hostanu. Nechtěla investovat několik desítek milionů korun do obnovy zastaralé technologie. Ve firmě loni pracovalo 399 zaměstnanců, tedy o 2,4 procenta méně než v roce 2005, uvedla ČTK.

Z čeho a jak se vyrábí nový černý ležák

- Jeho základem je pramenitá voda z oblasti Březové a utajený poměr českého, bavorského, karamelového a praženého sladu. Díky žateckému chmelu dostává toto pivo klasický hořký podtón, který přechází v suchý konec s podbarvením po tmavých sladech.
- Pivo se vyrábí tradiční technologií. V ležáckém sklepě zraje přes sedmdesát dní při teplotě 1–2 stupně nad nulou.

,