Starým pečivem se nikdo neotráví, i když obsahuje aflatoxiny

Ne každý má čas nebo chuť nakupovat denně čerstvý chléb a pečivo a k snídani nebo večeři mu třeba stačí starší rozpečená houska Možná právě proto mnoho čtenářů udivila i vystrašila informace o tom, že by měli více než dva dny staré pečivo bez milosti vyhazovat, neboť obsahuje rizikové množství aflatoxinu (MF DNES I1. 4. 2001).
Ne každý má čas nebo chuť nakupovat denně čerstvý chléb a pečivo a k snídani nebo večeři mu třeba stačí starší rozpečená houska Možná právě proto mnoho čtenářů udivila i vystrašila informace o tom, že by měli více než dva dny staré pečivo bez milosti vyhazovat, neboť obsahuje rizikové množství aflatoxinu (MF DNES I1. 4. 2001). Musí opravdu čerstvé pečivo i chléb po dvou dnech končil v koši, i když není tvrdé ani plesnivé? A co s tvrdými rohlíky na strouhanku? ptali se někteří čtenáři.

"Když bude člověk dodržovat určité hygienické zásady, nemusí se aflatoxiny vůbec v chlebu nebo pečivu objevit," uklidňuje znepokojené hlasy Vladimír Ostrý z Centra hygieny potravinových řetězců ve Státním zdravotním ústavu v Brně. "Nejsou to akutně toxické látky, takže když někdo sní dva dny starou housku, která obsahuje aflatoxiny, nic se mu nestane," dodává Václava Kunová z Fóra zdravé výživy. Aflatoxiny však patří mezi karcinogeny a jejich účinky se mohou projevit například až po několika letech nádorovým onemocněním. Zejména u dětí a starších lidí mohou způsobit snížení obranyschopnosti a vyšší náchylnost k různým nemocem. Podle výsledků testů brněnského Centra potravinových řetězců se v chlebu a pečivu opravdu vytvářejí plísňové jedy zvané mykotoxiny (jedním z nich je i aflatoxin). Ale jen v případě, že se do výrobku dostanou toxinogenní plísně. Od okamžiku upečení to může být přímo v pekárně, během přepravy, v prodejně nebo až v domácnosti. Stačí například, když prodavačky nebo zákazníci berou nebalené zboží holou rukou nebo si pomáhají při ukládání pečiva foukáním do mikrotenových sáčků. Velká pravděpodobnost, že chléb nebo pečivo napadnou plísně, je i v domácnosti, kde zůstávají ležet delší dobu nezabalené na kuchyňské lince nebo se k balení používají starší mikrotenové sáčky. "Důležité je uvažovat předem, kolik pečiva koupit, aby se včas zkonzumovalo. V modelové studii jsme zjistili, že pokud byly v ovzduší zárodky toxinogenních plísní, začaly se v chlebu tvořit mykotoxiny již po 48 hodinách," vysvětluje původ mikroorganismů Vladimír Ostrý. Podle něj je nebezpečí i v tom, že napadení chleba i pečiva plísní nelze někdy snadno rozpoznat pouhým okem a zejména v prvních dnech je někdo může považovat za pomoučení. Kdo si chce koupi t chléb nebo pečivo do zásoby, měl by si vybírat balené trvanlivé druhy, které jsou ošetřené konzervačními přípravky. Nebo čerstvé výrobky rozkrájet na menší kusy a uložit zabalené do mrazničky, ve které je -18 °C. Pouhé uložení v lednici k prodloužení trvanlivosti nestačí. "Když se vyndá studený chléb z lednice, zvlhne a plísně v něm mohou vegetovat lépe, než kdyby byl uložený jen v chlebníku," varuje Ostrý. Kromě toho ani nižší teplota v lednici vytváření aflatoxinů nezabrání. Pro uskladnění čerstvých výrobků je nejvhodnější zabalení do čisté utěrky nebo do chlebníku. Mikrotenové sáčky se sice používají nejčastěji, ale chléb ani pečivo by v nich neměly zůstávat déle než dva dny.

Pečivo na strouhanku musí dobře uschnout

Není nutné zatracovat ani domácí strouhanku. Pokud hodlá někdo použít tvrdé rohlíky nastrouhání, měl by se podle toho chovat již od chvíle, kdy je nakupuje. "Pečivo by se mělo rozkrájet, nechat důkladně usušit například na sítku přikrytém papírovým ubrouskem a pak uložit v papírovém sáčku, nebo ustrouhat a uložit v čisté suché nádobě. Když má někdo rohlíky někde pohozené a po několika dnech se rozhodne, že z nich udělá strouhanku, tak je to špatné," tvrdí Vladimír Ostrý. Obchody nabízejí i hotovou strouhanku. Vyrábí se v pekárnách z polotovarů (placek, vek) speciálně pro tento účel upečených. "Podle našich zkušeností pekárny vyrábějí strouhanku z pečiva, které pekárnu neopustilo, a nikoliv vráceného z obchodu," říká Jiří Koudelka z České zemědělské a potravinářské inspekce. Pokud v některých obchodech nabízejí ztvrdlé rohlíky na domácí přípravu strouhanky, musí být umístěné odděleně, zřetelně označené a nesmí chybět ani informace o doporučeném způsobu použití. Prodejce zároveň ručí za jejich zdravotní nezávadnost. Kvalitní strouhanka se pozná podle žlutohnědé až světle hnědé barvy. Na obalu by nemělo chybět označení výrobce, hmotnosti, složení a data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti. Během svých kontrol v loňském roce se inspektoři ČZPI setkávali právě s nedostatečným nebo chybějícím značením. Při kontrolách zdravotní nezávadnosti, zejména obsahu plísní, naopak všechny namátkou vybrané vzorky dopadly dobře.

JAK PROTI PLÍSNÍM V PEČIVU

* Nakupujte jen takové množství chleba a pečiva, které spotřebujete do dvou dnů. Zbytky můžete rozdělit na menší části a zmrazit při -18 °C.

* Uložením v lednici se trvanlivost chleba ani pečiva neprodlouží.

* Nepoužívejte okrájený plesnivý chléb na přípravu topinek.

* Na dovolenou jsou vhodné balené výrobky s prodlouženou trvanlivostí.

* Nedotýkejte se chleba ani pečiva v obchodě holou rukou, a pokud to dělají zaměstnanci prodejny, upozorněte na to vedoucího, případně Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci.

* Nedávejte plesnivý chléb ani pečivo zvířatům.

* Mikrotenový sáček (vždy nový) používejte jen na krátkodobé skladování do dvou dnů.

* Pečivo na strouhanku dobře usušte a uložte na suchém místě. V obchodě kupujte jen strouhanku se správným označením.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...