Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starým pečivem se nikdo neotráví, i když obsahuje aflatoxiny

Ne každý má čas nebo chuť nakupovat denně čerstvý chléb a pečivo a k snídani nebo večeři mu třeba stačí starší rozpečená houska Možná právě proto mnoho čtenářů udivila i vystrašila informace o tom, že by měli více než dva dny staré pečivo bez milosti vyhazovat, neboť obsahuje rizikové množství aflatoxinu (MF DNES I1. 4. 2001).
Ne každý má čas nebo chuť nakupovat denně čerstvý chléb a pečivo a k snídani nebo večeři mu třeba stačí starší rozpečená houska Možná právě proto mnoho čtenářů udivila i vystrašila informace o tom, že by měli více než dva dny staré pečivo bez milosti vyhazovat, neboť obsahuje rizikové množství aflatoxinu (MF DNES I1. 4. 2001). Musí opravdu čerstvé pečivo i chléb po dvou dnech končil v koši, i když není tvrdé ani plesnivé? A co s tvrdými rohlíky na strouhanku? ptali se někteří čtenáři.

"Když bude člověk dodržovat určité hygienické zásady, nemusí se aflatoxiny vůbec v chlebu nebo pečivu objevit," uklidňuje znepokojené hlasy Vladimír Ostrý z Centra hygieny potravinových řetězců ve Státním zdravotním ústavu v Brně. "Nejsou to akutně toxické látky, takže když někdo sní dva dny starou housku, která obsahuje aflatoxiny, nic se mu nestane," dodává Václava Kunová z Fóra zdravé výživy. Aflatoxiny však patří mezi karcinogeny a jejich účinky se mohou projevit například až po několika letech nádorovým onemocněním. Zejména u dětí a starších lidí mohou způsobit snížení obranyschopnosti a vyšší náchylnost k různým nemocem. Podle výsledků testů brněnského Centra potravinových řetězců se v chlebu a pečivu opravdu vytvářejí plísňové jedy zvané mykotoxiny (jedním z nich je i aflatoxin). Ale jen v případě, že se do výrobku dostanou toxinogenní plísně. Od okamžiku upečení to může být přímo v pekárně, během přepravy, v prodejně nebo až v domácnosti. Stačí například, když prodavačky nebo zákazníci berou nebalené zboží holou rukou nebo si pomáhají při ukládání pečiva foukáním do mikrotenových sáčků. Velká pravděpodobnost, že chléb nebo pečivo napadnou plísně, je i v domácnosti, kde zůstávají ležet delší dobu nezabalené na kuchyňské lince nebo se k balení používají starší mikrotenové sáčky. "Důležité je uvažovat předem, kolik pečiva koupit, aby se včas zkonzumovalo. V modelové studii jsme zjistili, že pokud byly v ovzduší zárodky toxinogenních plísní, začaly se v chlebu tvořit mykotoxiny již po 48 hodinách," vysvětluje původ mikroorganismů Vladimír Ostrý. Podle něj je nebezpečí i v tom, že napadení chleba i pečiva plísní nelze někdy snadno rozpoznat pouhým okem a zejména v prvních dnech je někdo může považovat za pomoučení. Kdo si chce koupi t chléb nebo pečivo do zásoby, měl by si vybírat balené trvanlivé druhy, které jsou ošetřené konzervačními přípravky. Nebo čerstvé výrobky rozkrájet na menší kusy a uložit zabalené do mrazničky, ve které je -18 °C. Pouhé uložení v lednici k prodloužení trvanlivosti nestačí. "Když se vyndá studený chléb z lednice, zvlhne a plísně v něm mohou vegetovat lépe, než kdyby byl uložený jen v chlebníku," varuje Ostrý. Kromě toho ani nižší teplota v lednici vytváření aflatoxinů nezabrání. Pro uskladnění čerstvých výrobků je nejvhodnější zabalení do čisté utěrky nebo do chlebníku. Mikrotenové sáčky se sice používají nejčastěji, ale chléb ani pečivo by v nich neměly zůstávat déle než dva dny.

Pečivo na strouhanku musí dobře uschnout

Není nutné zatracovat ani domácí strouhanku. Pokud hodlá někdo použít tvrdé rohlíky nastrouhání, měl by se podle toho chovat již od chvíle, kdy je nakupuje. "Pečivo by se mělo rozkrájet, nechat důkladně usušit například na sítku přikrytém papírovým ubrouskem a pak uložit v papírovém sáčku, nebo ustrouhat a uložit v čisté suché nádobě. Když má někdo rohlíky někde pohozené a po několika dnech se rozhodne, že z nich udělá strouhanku, tak je to špatné," tvrdí Vladimír Ostrý. Obchody nabízejí i hotovou strouhanku. Vyrábí se v pekárnách z polotovarů (placek, vek) speciálně pro tento účel upečených. "Podle našich zkušeností pekárny vyrábějí strouhanku z pečiva, které pekárnu neopustilo, a nikoliv vráceného z obchodu," říká Jiří Koudelka z České zemědělské a potravinářské inspekce. Pokud v některých obchodech nabízejí ztvrdlé rohlíky na domácí přípravu strouhanky, musí být umístěné odděleně, zřetelně označené a nesmí chybět ani informace o doporučeném způsobu použití. Prodejce zároveň ručí za jejich zdravotní nezávadnost. Kvalitní strouhanka se pozná podle žlutohnědé až světle hnědé barvy. Na obalu by nemělo chybět označení výrobce, hmotnosti, složení a data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti. Během svých kontrol v loňském roce se inspektoři ČZPI setkávali právě s nedostatečným nebo chybějícím značením. Při kontrolách zdravotní nezávadnosti, zejména obsahu plísní, naopak všechny namátkou vybrané vzorky dopadly dobře.

JAK PROTI PLÍSNÍM V PEČIVU

* Nakupujte jen takové množství chleba a pečiva, které spotřebujete do dvou dnů. Zbytky můžete rozdělit na menší části a zmrazit při -18 °C.

* Uložením v lednici se trvanlivost chleba ani pečiva neprodlouží.

* Nepoužívejte okrájený plesnivý chléb na přípravu topinek.

* Na dovolenou jsou vhodné balené výrobky s prodlouženou trvanlivostí.

* Nedotýkejte se chleba ani pečiva v obchodě holou rukou, a pokud to dělají zaměstnanci prodejny, upozorněte na to vedoucího, případně Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci.

* Nedávejte plesnivý chléb ani pečivo zvířatům.

* Mikrotenový sáček (vždy nový) používejte jen na krátkodobé skladování do dvou dnů.

* Pečivo na strouhanku dobře usušte a uložte na suchém místě. V obchodě kupujte jen strouhanku se správným označením.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...