Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na farmářských trzích se prodávala i vajíčka z Makra. Měla jen nový obal

  15:51aktualizováno  15:51
Veterináři v letošním roce zatím udělali více než 130 kontrol na farmářských trzích a přibližně při každé páté zjistili nějakou závadu. Nejčastějším problémem jsou nedostatky v označování nabízených potravin, dalším prohřeškem je prodej produktů neznámého či nejasného původu, poukazuje Státní veterinární správa.

„Pokud budu mluvit za Prahu tak provádíme dozor na patnácti těch nejdůležitějších farmářských trzcích, plus na místech, na která jsme dostali doporučení či je sami inspektoři objevili,“ říká Kateřina Březinová, ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze.

Hlavní část kontrol Státní veterinární správy (SVS) připadá na léto, protože v teplých měsících rostou ve stáncích rizika spojená s prodejem masných či mléčných produktů.

Právě na farmářských trzích SVS objevuje více závad. „Prodejci se střídají a podmínky se mění,“ vysvětluje ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Například v roce 2016 veterináři v Praze objevili pochybení v 28 procentech kontrol na farmářských trzcích. Oproti tomu v klasických kamenných prodejnách veterináři odhalili závady jen v 9 procentech kontrol.

Jde spíše o pochybení

Problémy, za které Státní veterinární správa uděluje pokuty, považuje Semerád spíše za pochybení, ale najdou se i výjimky. „Jeden prodejce nakupoval vajíčka a drůbež někde v Makru a podobně a pak je přebaloval a prodával jako farmářské produkty. To je mnohem závažnější,“ řekl Semerád.

Kuřecí z Brazílie obsahovalo bakterie salmonely. Veterináři stahují 30 tun

V úterý inspektoři navštívili farmářský trh na Tylově náměstí v Praze, kam přizvali i novináře. „Zaměříme se na prodej čerstvých vajec, medu a mléčných výrobků,“ prozradila před začátkem konrol ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze. Při kontrole pak veterináři prověřovali i dokumentaci, kterou musí mít prodejci na stánku. „Kontrolujeme značení výrobku, protože to je důležitý faktor. Zejména dodržení data použitelnosti či minimální trvanlivosti,“ vysvětlila Březinová.

Každý výrobek by totiž měl mít dohledatelného prodejce či výrobce. Například na medu by měl být na etiketě uveden výrobce a jeho adresa, druh medu, původ a jeho hmotnost. Dále inspektoři kontrolují ochranu produktu před kontaminací, uložení produktu - hygienu obalů, celého stánku i prodávajícího.

Med raději do laboratoře

Inspektoři kontrolují i teplotu v chladících boxech, kde jsou některé potraviny uložené. Letní teplé počasí totiž může mít závažné zdravotní důsledky. Vejce se proto musí skladovat při teplotě 5 až 18 stupňů Celsia, mléčné výrobky pak v 4 až 8 stupních Celsia.

„Kontrola dopadla dobře, bez závad. Ale odebírali jsme i vzorky medu květového z Čech, takže proběhnou ještě laboratorní testy. Ty budeme mít k dispozici během několika týdnů,“ zhodnotila úterní kontrolu Březinová. „Co se týká medu, bereme si vzorky i kvůli předběžným kauzám falšování medu a použitím zakázaných antibiotik,“ říká Semerád.

V roce 2016 totiž dostali prodejci medu značky Včelpo pokutu skoro šest milionů za stopy antibiotik v produktu (psali jsme zde).





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Výroba nové Škody Yeti v Kvasinách
KOMENTÁŘ: Ekonomika je jako strom, do nebe však neroste

Vzestup české ekonomiky je nečekaně vysoký, ale je v tom růstu dost skromnosti, vytrvalosti a poctivosti? Není to jen vzplanutí nad tím, jak stát rozdává...  celý článek

Tankování (ilustrační foto)
Benzin a nafta mírně zlevnily, natural stojí přes 30 korun ve třech krajích

Ceny pohonných hmot mírně zlevnily. Benzin Natural 95 za uplynulý týden zlevnil v průměru o haléř na 29,65 koruny za litr a nafta o dva haléře na 28,54 koruny...  celý článek

V Horních Chrášťanech na Prachaticku otevřeli minipivovar. Vaří hlavně ležáky,...
Výletníky už tolik netáhnou hrady, zamíří raději do místního pivovaru

V Česku se objevil nový turistický hit. S tím, jak se v zemi neustále zvyšuje počet malých pivovarů, rychle roste i jejich obliba coby hlavního cíle výletu....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.