Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Česku ubylo dojnic, produkce mléka je však přebytková

  5:01aktualizováno  5:01
V Česku v prvním pololetí roku klesl stav dojených krav na 368 tisíc kusů. To je zhruba o čtyři tisíce dojnic méně než ve stejném období loňského roku. Spolu s tím však roste dojivost, Česko tak stále produkuje o třetinu víc mléka, než spotřebuje.

Český strakatý skot se chová na maso i mléko. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zatímco v první polovině loňského roku žilo v tuzemských kravínech 372 900 dojnic, letos to bylo už jen 368 600, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ještě šest let zpátky napočítali statistici dokonce 401 300 dojených krav.

Za úbytkem stojí mimo jiné ruské embargo na dovoz potravin a letošní konec dlouhodobých omezení na produkci a obchod s mlékem, takzvaných mléčných kvót. Tuzemští chovatelé tak čelí konkurenci levného mléka ze zahraničí a mnozí z nich začali redukovat své chovy (více čtěte zde).

Oldřich Obermaier, šéf největšího tuzemského výrobce sýrů skupiny Bongrain ČR, pod kterou spadají značky jako Lučina, Apetito nebo Král sýrů, ale varuje před poplašnými zprávami o konci tuzemského mlékárenství. Upozorňuje totiž, že proti klesajícímu počtu dojnic jde rostoucí dojivost. „Před dvaceti pěti lety byla průměrná dojivost kolem tří tisíc litrů. Dnes je to mezi osmi až devíti tisíci. K čemu bychom tedy potřebovali tolik krav?“ pokládá řečnickou otázku Obermaier.

Jeho slova potvrzují i statistiky. Za prvních šest měsíců letošního roku činila produkce mléka 1 486 milionů litrů. Ve stejném období roku 2009 to však bylo o 98 milionů litrů méně i přesto, že dojnic v chovech bylo o 32 700 víc.

Na rozdíl drůbežího nebo vepřového masa je tak Česko v produkci mléka nejen soběstačné, ale dokonce přebytkové. Zhruba 30 procent mléka směřuje každoročně na vývoz. Tento podíl přitom narůstá.

Naopak produkce sýrů, jogurtů a jiných mléčných výrobků za spotřebou dlouhodobě zaostává. V zahraničí tak zůstává výroba produktů s vyšší přidanou hodnotou i na ní napojená pracovní místa.

Jak si žije „biokráva“, abyste si mohli dát jogurt bez chemie:

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.