Šťávy, což je podle zákona o potravinách správný výraz pro džusy, mají největší, tedy stoprocentní podíl ovoce. Vyrábějí se buď přímým lisováním (na českém trhu jsou spíš výjimkou, protože jsou drahé), nebo z ovocných koncentrátů. V zemi, kde se ovoce pěstuje, se z plodů nejprve vylisuje šťáva. Z té se pak odpařením odstraní větší část vody, vznikne tak koncentrát, který ve zmrazeném stavu putuje k výrobci. Ten jej pak zředí opět vodou a případně přidá dužinu. Musí přitom zachovat poměr, jaký měla původní vylisovaná šťáva. Džus má tedy tolik pomerančové šťávy, kolik jí měl na začátku po vylisování. Stoprocentní šťáva může být přislazena cukrem, v tom případě musí být ale na obale uvedeno: "přislazeno" a nesmí chybět ani konkrétní obsah přidaného cukru v gramech na litr. V České republice neexistuje na rozdíl od zemí Evropské unie norma, která by říkala, jak má vypadat stoprocentní ovocná šťáva. Proto se také v Česku prodávají šťávy obsahující takzvané pulp wash, šťávu, která vznikla ještě druhým lisováním ovoce. Stejným způsobem, tedy z ovocných koncentrátů, se vyrábí i nektar, ten má ale větší obsah vody. Ovocný podíl je tedy menší než u šťáv. Jeho množství záleží na druhu ovoce a je přesně stanoveno předpisy. Pomerančový, jablkový, grapefruitový nebo ananasový nektar má mít padesátiprocentní podíl, u některého ovoce, které obsahuje méně vody, může být podíl ovocné šťávy nižší. Například banánový nektar má 25 %, broskvový 45 %. Podíl v procentech musí být vyznačen na obale. Šťávy ani nektary nesmějí obsahovat barviva, konzervační látky ani žádné jiné chemické přídavky. Koncentráty ovocných šťáv jsou základem i pro výrobu kategorie zvané ovocné nápoje. Ty obsahují čtvrtinu ovocné šťávy, kterou mají nektary. Pomerančový nápoj má tedy 12,5 % ovoce, banánový jen 6,25 %. Na rozdíl od šťáv a nektarů smějí být dále uměle dochucovány, zpravidla tedy obsahují barviva a konzervační látky. Mohou být i sycené oxidem uhličitým, musí to však být uvedeno na obale. Ještě o stupeň níž stojí limonády, které nemusí mít žádný podíl ovoce. Jsou vyrobeny z pitné vody, cukru a syntetických aromat. U nich se naopak předpokládá, že jsou sycené. Proto se na na obale uvádí, když nejsou. Další kategorií jsou ochucené minerální vody, kdy se k přírodní minerální vodě přidává aroma a barviva.
Nektarydruh ovoce minimální obsah ovocné šťávybanány, citrony 25 %višně, mango 35 %třešně, meruňky, jahody, borůvky, maliny, ostružiny, 40 %broskve 45 %pomeranče, jablka, hrušky, grapefruity, ananas 50 %Kolik ovoce je v pomerančových nápojíchPomerančová šťáva - vyrábí se buď přímo vylisováním nebo z koncentrátu, k němuž se doplní stejný podíl vody, jaký byl odstraněn při koncentraciPomerančový nektar - naředěná pomerančová šťávaPomerančový nápoj - připravený z ovocné šťávy nebo koncentrátu, vody, případně cukru. Měl by mít nejméně čtvrtinu ovocného podílu stanoveného pro nektaryLimonáda - ochucený nápoj vyrobený z pitné vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě, sycený oxidem uhličitým