Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Štědrovečerní večeře vyjde na 195 korun, kapr je nejdražší na severu

  10:00aktualizováno  10:00
Slavnostní štědrovečerní večeři je možné připravit za necelých dvě stě korun. Za tuto cenu lze koupit kapra a suroviny na bramborový salát. Pokud si ale chcete připít sektem, připočtěte nejméně další stokorunu. Ryba v Ústeckém kraji je dražší než v Praze.

Ceny v krajích za kilogram kapra se liší podle regionů. | foto: Marek Podhora

Štědrovečerní večeře letos vyjde na 195 korun, spočítal Český statistický úřad na základě listopadových cen potravin. Nejdražší položkou ve svátečním jídelníčku je kapr.

Ceny v krajích za kilogram kapra se liší podle regionů. Mezi nejlevnějším Jihočeským a nejdražším Ústeckým krajem je přitom rozdíl 31 korun na jednom kilogramu. V Ústeckém kraji kilogram kapra koupíte za 102 korun, na jihu Čech za 71 korun.

Průměrně kilogram živého kapra vyjde na 87 korun. „Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun. Nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun, nebo v Kraji Vysočina, kde stojí 73 korun,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Ceny živých kaprů, prosinec 2015. Zdroj: ČSÚ

Ceny živých kaprů, prosinec 2015. Zdroj: ČSÚ

Pokud byste však kupovali mraženého nebo chlazeného kapra, vyjde vás večeře mnohem dráž. Kilogram totiž stojí 170 korun, což je o tři koruny více než loni a o 22 korun více než v roce 2010. Dráž však večeře vyjde i v případě, že si připijete sektem nebo jiným aperitivem. Šumivé polosladké víno vyjde na 133 korun.

Ostatní suroviny, z nichž hospodyňky sestavují slavnostní menu, už rodinný rozpočet zatěžují výrazně méně. „Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun,“ uvedl ČSÚ. Kilogram brambor stojí 14 korun, 0,3 kg mrkve 6 korun, 0,4 kg tatarské omáčky 44 korun, pět vajec 15 korun, 0,1 kg celeru 3 koruny, 0,05 kg cibule 1 korunu, 0,4 kg sterilovaných okurek 21 korun a za dochucovadla, jako je hořčice, sůl a pepř dohromady dáte 4 korun.

Na druhou stranu, večeře může vyjít i levněji, než uvádí ČSÚ. Obchodní řetězce často některé ze surovin, z nichž se štědrovečerní menu skládá, nabízejí za akční ceny. Platí to zejména o majonézách, alkoholu či vejcích.

Připravte si nejlepší bramborový salát, reportáž z prosince 2009:

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.