„Situace v zásobování lihem je napjatá, smlouvy s dodavateli jsou uzavřeny jen krátkodobě, nikoli na celý rok, jako tomu bývalo v minulosti. Ceny, které se nám podařilo nesmlouvat, jsou přitom výrazně vyšší, než ceny, za které jsme nakupovali ještě v prosinci loňského roku. Na tuto situaci proto budeme muset reagovat úpravou cen,“ uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek.
Obava z nedostatku lihu vyplývá z norem Evropské unie. Česká republika se jako její člen musí podřizovat unijní zemědělské legislativě, která postupně omezuje pěstování cukrovky a produkci cukru. S tou jsou úzce svázány i dodávky melasy z cukrové řepy, která slouží jako základní surovina pro výrobu potravinářského lihu.
Podle předsedy Svazu průmyslových lihovarů Antonína Špatiny se dopad těchto norem naplno projeví v druhé polovině tohoto roku. „O kolik méně melasy se skutečně vyrobí teď nelze odhadnout. Vše se pozná až po letošních sklizních,“ řekl Špatina.
V současné době se cena potravinářského lihu na tuzemském trhu pohybuje kolem 19 až 20 korun za litr, to je zhruba o korunu až 1,50 méně než v západní Evropě.
Podle Petráška se dá očekávat, že se tuzemské a zahraniční ceny srovnají. „Vzhledem k tomu, že ceny nadále rostou, na evropskou úroveň už se dostaneme velmi brzy,“ dodal Petrášek. Během loňského roku vzrostla Stocku nákupní cena lihu o osmnáct procent.
Stock spotřebuje ročně na výrobu lihovin zhruba osm milionů litrů jemného a velejemného potravinářského lihu, z devadesáti procent se jedná o líh vyrobený z melasy.
Kvůli omezení produkce cukrovky z Česka odchází firma Eastern Sugar, která vyrábí čtvrtinu celkové české produkce cukru. Cukrovary v Hrochově Týnci, Němčicích na Hané a Kojetíně prodá distributorovi energie Onivon, který cukrovary využije k výrobě bioplynu.