Stravenky už totiž většina lidí vnímá jako standard a ne jako benefit. Zapomenout při odměňování zaměstnanců na poukázky na jídlo se tak může firmám nepěkně vymstít.
Kromě stravenek má zaměstnavatel možnost zajistit pracovníkům jídlo prostřednictvím firemní kantýny. Ty ale mezi lidmi nejsou zrovna oblíbené, protože si restauraci, kam chodí na oběd, vyberou raději sami podle toho, kde jim chutná.
Podle průzkumu Hospodářské komory dává stravenky šedesát procent všech zaměstnavatelů. Jako efektivní nástroj motivace považuje poukázky na jídlo 7 z deseti firem, uvedla HK.
Zaměstnavatelé si u stravenek chválí i to, že si jejich nákup mohou uznat jako náklad a odečíst si je ze základu daně.
Hned po stravenkách uvedli lidé v průzkumu HK jako nejoblíbenější benefit příspěvky na penzijní připojištění a příspěvky na dovolenou.
Stravenkami nejčastěji lidé platí za obědy v restauracích, občas i v supermarketech za potraviny nebo i nepotravinářské výrobky.