Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Střední Evropa a karlínské Saně

aktualizováno 
Hudební skladatel B.
Hudební skladatel B. Rychlík svého času tvrdošíjně říkal, že východní Evropa začíná těsně za Poříčskou branou... pro některé však až v Karlíně. Vydejme se tam o polednách a nad kultivovaně prostřeným stolem zvažme identitu prostoru. Kdysi (kolem roku 1850) velkoryse urbanisticky řešený Karlín s centrálním náměstím a kostelem sv. Cyrila a Metoděje také pamatoval na místa společenských trefpunktů - řadu kaváren, restaurací i náleven. Čas převrátil vše k nepoznání... Mladší pamětník dnes zavzpomíná leda na hospodu "U Zábranských", kde se v 60. letech hrál vůbec první rokenrol, na bufáč Hamburk, ze kterého se šlo rovnou do vedlejšího kina, na začínajícího písničkáře V. Třešňáka, jenž vybrnkával na kytaru prvé své akordy v pospolitosti romské komunity v karlínské "Hospodě na náměstí". Zub času ohlodal i tuto hospodu do té míry, že propuštění trestanci, pro které karlínské nebe bylo "stejně krásné jako škarpa podél trati", si tu domlouvali (ještě ve vězení) kontaktní schůzky. Až s rokem 1999 nový nájemce udělal rázný předěl a hospodě vdechl novou podobu i náplň. Stačilo k tomu jen zavěsit obyčejné sáňky do výčepu. Z palírny se stal restaurant "U SANÍ", dnes vyhledávaný nejen Karlíňáky, ale i hosty z širokého okolí. I když do Karlína vjedete autem v nelogických jednosměrkách plných záludných děr, přesto zaparkujete vůz přímo na náměstí před podnikem. Azurová modř nápisů a polozáclonky v oknech dávají zvenčí restaurantu i odér kavárny. Vpravo ode dveří míjíme rozložitý a hojně alkoholy zásobený výčep - bar. Velkým výklenkem ve zdi skrze zdobné mřížoví hledíte do prostor samotné restaurace. (Za výčepem malý salonek, čtyři stoly, nutno rezervovat předem!). Ke stolům s čistou zelení prostírání (4 - 6 židlí) se vejde kolem 70 hostí. Úzký prostor z boku místnosti, kdysi kancelář provozního, je dnes též součástí podniku a vytváří volně oddělený "intimus" se třemi stolky pro dva, v lehkém náznaku samostatných boxů. Při svíci tu můžete povečeřet s plachou dívkou... Celý prostor restaurace je nápaditě, ve stylu art-deco vyzdoben dovedností uměleckého kováře. Svícnový lustr, podpěry zakončené svítidly, drobné figurativní motivy zásobníku příborů. Kdeže by tu hrála TV! Dopoledne sice zní rádio, odpoledne a večer je nahrazeno decentní hudbou z CD. Restaurant je prakticky stále naplněn. Své obědy zde vychutnávají mnozí úředníci tuzemských i zahraničních firem, přátelé se setkávají u pracovních obědů, bohatýrských večeří. Dejte si ponejprv aperitiv! Budete jej potřebovat. Jídelní lístek je zde rozsáhlou knihou ku čtení. Um a rafinovanost tří kuchařů hraničí s neřestí. I když nespěcháte, vynechte polévku - z 16 hotovek volte hned svíčkovou na smetaně (66 korun) či berlínskou roládu s bramborovou kaší (59 korun). Z denní nabídky zaujme vepřové koleno po ďábelsku s knedlíkem (63 korun) - nebo snad něco z 15 druhů ryb, drůbeže a zvěřiny? Co takhle kančí plec s brusinkovou omáčkou a kroketami (73 korun)? Že raději králičí hřbet na česneku (75 Kč)? Zdaleka však nekončíme - jídelníček dále obsahuje na 70 pokrmů mexické, americké, anglické, francouzské, čínské kuchyně. Zaváhejme nad specialitami podniku, zvěřinou, bezmasými jídly či zdánlivě hospodskými lahůdkami. V cenách okolo stovky se vám dostane daňčích medailonků, mexických fazolí s kukuřicí, rumpsteaku na grilu, tournedos s rokfórovou omáčkou, žabích stehýnek na česneku... Rozbor těchto chodů by si vyžádal prostor tak dlouhý, jako pověstná kapitola v Pénillierových "Dějinách jemného prádla". Zapijme vše Cabernetem sauvignon (135 Kč) a po banánovém splitu se zmrzlinou (42 Kč) ukončeme trachtaci sklenkou Martell noblige (169 Kč). Během siesty vystřídají se tu nad beers-cocktaily studenti... možná tu sedí i budoucí prezident. Nebe nad Karlínem již nachoví a milé servírky s úsměvem už v zývají k předkrmům večeří. "Proboha, nelze!" zvoláte a sedmipalcovým doutníkem opíšete zamítavé gesto. Dopíjíte irskou kávu (45 korun) a do taxi usedáte s jistotou, že východní Evropa rozhodně nezačíná za Poříčskou branou, natož v Karlíně, ale kdesi dál, snad za Libní.

Autor je spolupracovník redakce

"U SANÍ", Karlínské náměstí 13, Praha 8. Otevřeno PO - PÁ 10 - 01 hod., SO 11 - 01 hod., NE 11 - 24 hod. Čím více hvězdiček, tím lepší hospoda. Útratu v bodovaných podnicích si platí autoři sami, obsluha ani majitelé podniku o hodnocení nevědí.

Staropramen 10° 16 Kč ***
Staropramen 12° 17,50 Kč ****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Čokoláda (ilustrační foto)
Už jen čtyři kila na rok. Oblíbenost čokolády v Česku klesá, sladí se méně

Spotřeba čokoládových cukrovinek v Česku klesá, Češi jich snědí v průměru necelé čtyři kilogramy za rok. Lidé se podle odbornice na výživu z iniciativy Vím, co...  celý článek

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Špatně nastavený systém: biomrkve je v Česku málo, hovězího moc

Na ekologické zemědělství v Česku šlo loni přes 30 milionů eur. Ne vše z dotované produkce však končí v obchodech s logem bio. Kvůli chybějícím zpracovatelům...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.