Městské muzeum a galerie připravuje při té příležitosti tematickou výstavu. "Historii koncesované výroby Lomnických sucharů připomenou nejen dobové fotografie, ale i původní reklamní cedule nebo prvorepublikové stylové obaly," řekl ředitel muzea Jan Drahoňovský.
K nejzajímavějším exponátům patří podle Drahoňovského firemní přepravní bedna pro výrobky jednoho z nejznámějších výrobců sucharů – Antonína Jíny.
Suchary se vyrábějí od roku 1810
"K pozoruhodnostem bude jistě patřit dochovaná první automatická řezačka na sucharové korpusy a rozměrné obrazy lomnických závodů, kde tyto výrobky vznikaly ve velkém. Jeden z nich zachycuje i původní domek, kde Michal Jína v roce 1810 slavnou tradici výroby sucharů započal," dodal.
Cukrářství má podle Drahoňovského v kraji velkou tradici. "První zmínka vztahující se k dané problematice je obsažena už v Lomnickém graduálu, iluminovaném renesančním zpěvníku ze 16. století," poznamenal ředitel muzea. Ve zpěvníku je podle něj mimo jiné kompletní seznam lomnických řemesel včetně tří pekařů.
"Ve stálé muzejní expozici mohou návštěvníci vidět i další zajímavé předměty tohoto oboru – ferule cechu pekařského, pečetidla, holby, vyšívaný prapor nebo třeba i pohřební štíty," dodal.
Šéf MuzeaCukrářství má v kraji velkou tradici. První zmínka je už v Lomnickém graduálu ze 16. století. |
Suchary však podomácku pekla kdejaká místní hospodyňka podle vlastního receptu. Dnes je na trhu řada podobných výrobků, podle původní receptury však suchary vyrábí jen několik firem. Označení Lomnické suchary může nést jen místní produkce, protože v roce 2007 získaly stejně jako Hořické trubičky ochrannou známku EU.
Výstava bude připomenutím nejen tradice výroby Lomnických sucharů, ale i celé řady dalších oblíbených potravinářských výrobků, jako jsou dětské piškoty, tatranky nebo polomáčené sušenky, které se v Lomnici nad Popelkou vyráběly až do roku 2000 pod značkou Čokoládovny LS.
Výstava bude otevřena od neděle 30. června do 13. července.