Svijany jsou oblíbenou značkou českých pijáků. Podle pivovaru test poškodil

Svijany jsou oblíbenou značkou českých pijáků. Podle pivovaru test poškodil jejich dobré jméno. | foto: MAFRA

Svijany už nejsou nejziskovější. Nejvíc má z půllitru piva Prazdroj

  • 155
Pivovar Svijany už není po letech nejziskovějším českým pivovarem. Na postu jedničky v ukazateli čistého zisku přepočteného na počet uvařených piv jej letos o pět haléřů překonal Plzeňský Prazdroj. Vyplývá to výročních zpráv tuzemských pivovarů.

Jako poslední ji na soud poslal právě Pivovar Svijany. Ten loni sice zaznamenal rekordní výstav 609 tisíc hektolitrů piva, o víc než patnáct procent mu však klesl zisk. V přepočtu na jeden půllitr tak firma vydělala 1,47 Kč. Prazdroj, který je současně českou jedničkou podle objemu uvařeného piva, měl loni z každého půllitru 1,53 Kč. 

Na rozdíl od svijanského pivovaru si navíc v posledním účetním období Plzeňský Prazdroj o pět procent se ziskem polepšil. Lepší výsledky zaznamenal i tradičně třetí nejziskovější výrobce piva u nás, rodinný pivovar Bernard se ziskem 1,32 Kč na půllitru piva. Národní podnik Budějovický Budvar loni na každém pivu vydělal 1,14 Kč. 

Svijanský pivovar loni vydělal 179 milionů korun. Za poklesem vidí předseda představenstva Tomáš Kučera přesun prodejů piva ze sudů do lahví. Na lahvovém pivu totiž tuzemské pivovary vydělávají dlouhodobě méně, než na sudovém. Důvodem je především vysoký tlak obchodních řetězců.

Svijanský pivovar navíc čeká, že i letos skončí s růstem objemu uvařeného piva a jeho výstav letos mírně klesne. Přesnou výši však zatím Kučera neuvedl. Další dva pivovary ve skupině, Rohozec a Primátor, podle něj letos uvaří piva více.

Podle Kučery je pokles způsoben tím, že firma už prakticky obsadila celou republiku. V posledních letech rostl pivovar především díky rozšiřování odbytišť na Moravě, ale i tam je už distribuční síť prakticky hotová. „Stala se z nás celostátní značka,“ podotkl Kučera.

Pivovar se proto pokusí rozšířit dál za hranice, hlavně na Slovensko. Jeho export je dosud minimální v řádu tisíců hektolitrů ročně. Postupně by se pivovar rád dostal až na dvacet procent vyvážené produkce. Limituje ho však politika nepasterizovaného piva, které má kratší trvanlivost. „Počítáme spíše se sousedními zeměmi, kde není taková přepravní vzdálenost,“ dodal Kučera.

Pivovar tento týden otevřel svoji první restauraci s pivem točeným z tanků. Podle Kučery je to cesta, kterou se chtějí dál vydat. „Jednáme o otevření další podobné restaurace v Libereckém kraji,“ dodal. Místo však nechtěl ještě upřesnit.

Do zisku na půllitru u svijanského piva není započítán zisk jejich dceřiné společnosti Pivovar Svijany - Distribuce. Přes ní prodává firma své pivo, ale i výrobky z kapitálově propojený pivovarů Rohozec a Primátor. Výsledky ji navíc vylepšuje i distribuce nealkoholických nápojů. Se započítáním zisku dceřiné společnosti by byly Svijany stále nejziskovějším pivovarem.