Vyplývá to z indexu Global City Breakfast, který sestavila agentura Bloomberg.
Zatímco obyvatelé bohatších zemí se zpravidla potýkají spíše s nadbytkem potravin a nadváhou, v chudších částech světa vedly neúnosně vysoké ceny za jídlo k podvýživě a řadě nepokojů, které zachvátily více než tucet blízkovýchodních a severoafrických zemí v letech 2010 a 2011, připomíná agentura.
Do výpočtu průměrných nákladů na snídani započítala ceny za šálek plnotučného mléka, jedno vejce, dva plátky toastu a kus ovoce. Ceny srovnávala mezi 129 globálními a finančními centry a při výběru položek vycházela z jejich dostupnosti, která umožňuje srovnání mezi jednotlivými městy.
Žebříček je založený na tržních cenách za posledních 12 až 18 měsíců uveřejněných na serveru Numbeo.com, kde jsou k nalezení statistiky za jednotlivé země a státy.
% denní příjem | minuty (průměr) | cena (průměr) | |
Latinská Amerika | 13,4 % | 22 | $0,94 |
Subsaharská Afrika | 7,1 % | 21,0 | $0,99 |
Rozvíjející se Pacifická Asie | 4,8 % | 18,6 | $0,97 |
Vých. Evropa a centr. Asie | 3,3 % | 14,4 | $0,69 |
Blízký východ a sev. Afrika | 2,1 % | 7,2 | $1,07 |
Rozvinutá Pacifická Asie | 1,7 % | 7,2 | $1,53 |
Západní Evropa | 1,7 % | 7,2 | $1,31 |
Severní Amerika | 1,6 % | 7,2 | $1,70 |
Z indexu vyplývá, že zatímco pro obyvatele švýcarského Zurichu a Ženevy představuje snídaně jen něco přes jedno procento celkových denních nákladů, v Kyjevě na Ukrajině už je to okolo šesti procent. V Asii jsou náklady pod jedno procento v Ósace, ve srovnání s 12 procenty v Hanoji ve Vietnamu.
Největší rozdíly panují v Latinské Americe: 2,4 procenta v Monterrey v Mexiku, proti 111 procentům v Caracasu, hlavním městě Venezuely, která se potýká s obří inflací (psali jsme zde).
Velké rozdíly v nákladech odráží také několik tržních a regulačních sil, jako jsou například dotace na potraviny v místech jako Káhira, kde díky tomu vychází snídaně nejlevněji - na 35 centů.