Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Odolná čokoláda míří na pulty obchodů v Africe. Vydrží až 38 stupňů

  14:56aktualizováno  14:56
Švýcarská společnost Barry Callebaut, která je největším světovým výrobcem čokolády, zahajuje prodej čokolády, která se nerozteče ani při tropických vedrech. Tvar a chuť si zachová i při 38 stupních Celsia. Společnost si od odolné čokolády slibuje úspěch na trzích v Africe nebo Latinské Americe.

K uvedení nového výrobku na trh dochází v době, kdy prodej sladkostí celosvětové klesá. | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Ať už je zabalená v lesklém papíru, ve tvaru vánoční dekorace nebo má podobu obyčejné tabulky, prodej luxusní čokolády v teplém počasí je problém. Švýcarská společnost Barry Callebaut ale přišla s řešením. Po několika letech výzkumu na trh uvádí laskominu, která si původní chuť a tvar ponechá i při teplotě 38 stupňů Celsia.

Podle generálního ředitele společnosti Antoina de Saint-Affriqueho má nový cukrářský výrobek potenciál změnit celé čokoládové odvětví. „Odstraňujeme všechny možné překážky na cestě k našim zákazníkům. Ne všechny obchody jsou totiž klimatizované,“ uvedl Affrique pro britský list Financial Times. Zároveň vyzdvihl výhodu snadnější přepravy tepluvzdorné čokolády.

K uvedení nového výrobku na trh dochází v době, kdy prodej sladkostí celosvětové klesá. Odbyt luxusních čokolád v Číně zpomalila protikorupční kampaň prezidenta Si T’in-pchinga. Západní trhy se zase potýkají s odlivem milovníků čokolády směrem ke zdravějším tyčinkám. Barry Callebaut s novým produktem míří na trhy Latinské Ameriky, Afriky, ale i Blízkého východu a jihovýchodní Asie.

Švýcaři z Barry Callebaut nejsou jediní, kdo po nemazlavé čokoládě pokukuje. Konkurenční firma Nestlé si vlastní recept na „horkokrevnou čokoládu“ již nechává patentovat. Odolnou čokoládu testují i Američané z Hershey, kteří ji hodlají na mimoamerický trh uvést již příští rok. Ani jedna ze společností se o svůj recept na slunku odolnou sladkost nechce podělit. Jedenapadesátiletý Affrique věří, že Barry Callebaut, bude první, která oblíbenou sladkost nabídne na pultech neklimatizovaných středoafrických obchodů.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Proslulý vídeňský hostinský Karl Kolarik
Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s...  celý článek

Ilustrační snímek
Test „havajských“ pizz: obrovské rozdíly v množství šunky a ananasu

Nejbohatší mražená pizza má dvakrát více šunky než ta nejchudší. A jedna čerstvě připravená chutnala hůř než vítěz mezi pizzami z mrazáků. I to ukázal test...  celý článek

Nová stáčecí linka pro plechovkové nápoje v Plzeňském Prazdroji. Za hodinu...
Prazdroj popletl jméno zakladatele, prodává plechovky s chybou

Zaměstnancům Plzeňského Prazdroje se podařilo nešťastné faux pas. Zakladatele a sládka svého prémiového ležáku Pilsner Urquell Josefa Grolla, který do Plzně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.