I když soutěž není přehlídkou toho, co je možné koupit v obchodech, protože se zde utkávají jen sýry, které výrobce sám do soutěže přihlásí, přesto dává určitý obrázek o stavu tuzemské produkce. Absolutními vítězi přehlídky se staly dva sýry: hnětený sýr Gaston s bazalkou z mlékárny Plastcom v Příšovicích, vyráběný ve spolupráci s Mlékárnou Polná, a Blaťácké zlato se zeleným pepřem z Madety.
Nejvíce porotcům chutnaly polotvrdé a tvrdé sýry, které zrají déle než tři měsíce. Potvrdilo se tak, že sýry, které nechávají výrobci zrát jen krátce, nemají takovou jakost jako sýry dobře vyzrálé. Jsou však levnější.
Velmi dobře dopadla také kategorie takzvaných specialit, kam pořadatelé zařadili všechny sýry, které nespadají do žádné jiné kategorie. "Například Blaťácké zlato, které vyhrálo, se nedá hodnotit společně s eidamy, přestože je to polotvrdý sýr. Výrobní postup a způsob zrání je odlišný, proto má také jedinečnou konzistenci a chuť," vysvětluje Ladislav Čurda z Ústavu technologie mléka a tuků.
Dobře si vedla také skupina bílých polotvrdých a tvrdých sýrů, do které spadají sýry typu akawi a jadel. Méně úspěšné byly plísňové sýry. Získaly jen průměrné nebo podprůměrné hodnocení.
Zahraniční sýry tvořily na rozdíl od předchozích ročníků zvláštní kategorii. Podle pořadatelů jsou odlišné od českých, a navíc v přehlídce představovaly jen malý zlomek. Diplomy za vynikající výrobek si odnesly firmy dovážející na tuzemský trh holandský Leerdammer, německý Cré Monte a francouzské sýry Livarot a Bleu d'Auvergne.
O přehlídce
- 7. ročník Celostátních přehlídek sýrů uspořádal Ústav technologie mléka a tuků pražské Vysoké školy chemicko-technologické ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským a Českou společností chemickou.
- Soutěžilo 85 českých a slovenských vzorků 10 kategorií.
- Zahraniční sýry byly hodnoceny zvlášť.
- Sýry přihlašují do soutěže výrobci nebo dovozci, všechny jsou na našem trhu.
- Vzorky hodnotilo 30 odborných porotců v 10 komisích. Tvořili je lidé z mlékárenského průmyslu, kterým předsedal nezávislý odborník. Kromě odborníků sýry posuzovali o týden později i laici.
- Hodnotilo se "naslepo".
- 6 sýrů získalo výbornou, 41 velmi dobrou známku, 32 průměrnou, 6 podprůměrnou, ani jeden nebyl nevyhovující.
Celostátní přehlídka sýrů - vítězové jednotlivých kategorií | |||
název | výrobce | hodnocení | body |
polotvrdé a tvrdé sýry zrající min. 3 měsíce | |||
Gaston s bazalkou | Plastcom Mlékárna Příšovice | *** | 94 |
Gaston s příchutí | Plastcom Mlékárna Příšovice | *** | 91,33 |
speciality | |||
Blaťácké zlato se zel. pepřem | Madeta Č. Budějovice (mlék. Řípec) | *** | 94 |
Parenica neúdená | Liptovská mliekareň Liptov. Mikuláš | ** | 88 |
Excelent pažitka | Jihlavské mlékárny Jihlava | ** | 87 |
bílé polotvrdé a tvrdé sýry | |||
Balkánský sýr v solném nálevu | Mlékárna Polná | *** | 90 |
Akawi bílý sýr Božin kořeněný | Mlékárna Kyjov | ** | 86,67 |
eidamské sýry 40-50 %* | |||
Eidamský blok 45 %* | Jaroměřická mlékárna Jaroměřice | *** | 90,33 |
Eidamská cihla | Agricol Polička | ** | 87,33 |
Eidamská cihla 45 %* | Mlékárna Kunín | ** | 85,33 |
eidamské sýry 20-30 %* | |||
Eidamský salám. polotvrdý sýr | Miltra B Městečko Trnávka | ** | 88 |
Zlatan 30 %* | Mlékárna Klatovy | ** | 84,67 |
Eidam. cihla | Planá n. Lužnicí Madeta Č. Budějovice | ** | 79,33 |
uzené sýry | |||
Krkonošský eidam uzený | Krkonošské sýrárny Jičín | ** | 83 |
Platan 40 % | Mlékárna Klatovy | ** | 81,33 |
Parenica údená | Liptovská mliekareň Liptov. Mikuláš | ** | 81 |
sýry s tvorbou ok | |||
Madeland light | Madeta České Budějovice | ** | 81,33 |
Krkonošský ementál | Krkonošské sýrárny Jičín | ** | 78,33 |
sýry typu Moravský blok | |||
Vladan 45 % | Mlékárna Klatovy | ** | 81,33 |
sýry s plísní na povrchu | |||
Sedlčanský Hermelín původní | Povltavské mlékárny Sedlčany | ** | 78 |
Král sýrů Brie 125g | Pribina Přibyslav | ** | 76,67 |
Hermelín smetanový | Povltavské mlékárny Sedlčany | * | 66,67 |
sýry s plísní v těstě | |||
Niva | Niva Dolní Přím | ** | 76,67 |
Zlatá Niva | Madeta Č. Budějovice | * | 73,67 |
Poznámky: * Procenta tuku v sušině. Uvedeny jsou jen nejlepší sýry z každé kategorie, které získaly diplomy. Podrobné výsledky najdete na adrese http://staffold.vscht.cz/tmt/prehlidky/prehlidky.htm. Hodnocení: *** výborný (90-100), ** velmi dobrý (75-89), * průměrný (50-74 bodů) | |||
Pramen: Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha |