Pivaře, kterých do "hotelového hostince" denně dorazí na osm set, obsluhuje padesát učňů. Ti roznášejí také zabijačkové speciality. Sál hotelu tak připomíná malý bavorský Bierfest.
Po vstupenkách na čtvrtek a pátek se v předprodeji v infocentru jen zaprášilo. "Na středu ještě máme v prodeji asi 60 vstupenek na balkon," uvedl pracovník táborského infocentra na Žižkově náměstí Ondřej Flemr. Cena vstupenek v předprodeji byla 60 korun, na páteční finále 90 korun. Vstupenky na místě konání jsou vždy o 10 korun dražší. více ZDE
Hned první den vyrazil na ochutnávku piv také třicetiletý Jiří Boháč, který byl na slavnostech počtvrté. "Ochutnávám hlavně piva, která neznám. Ze začátku zkouším desítky, na závěr si dám něco silnějšího," prozradil pivař.
Slavnosti, které až na Plzeňský Prazdroj neignoruje prakticky žádný významný český pivovar, nemají jen laickou část. Nejvýznamnější náplní jsou odborné soutěže, při nichž sládkové a další pivovarníci v anonymních ochutnávkách hodnotí kvality pivních vzorků. Jejich rukama projde na 250 soutěžních vzorků.
Ti nejlepší dostanou v pátek tituly Česká pivní pečeť ve zlatém, stříbrném a bronzovém pořadí. Nad vším dohlíží nadnárodní společnost Bureau Veritas. "Slavnosti piva jsou především odbornou záležitostí," zdůraznil hlavní organizátor z firmy Revel Alois Srb, který připomněl, že k programu patří také soutěž minerálek o Zlatý český pramen.
Táborská radnice chápe tradiční slavnosti jako zpestření zimní sezony, kdy turisté do města moc nejezdí. "Slavnosti piva jsou především svátkem lidí z Tábora a nejbližšího okolí, ale ti s sebou berou své známé i ze vzdálenějších míst. Slavnosti chápeme jako podporu turistického ruchu v zimním období," potvrdil starosta František Dědič.
Slavnosti navštíví za čtyři dny minimálně 3200 hostů, kteří seženou v hotelu Palcát místa ke stolům. Další pivaři si ale kupují vstupenky na stání.