Firma chce od září zvýšit ceny až o pět procent. Podnik k tomu nutí neustálé zvyšování cen vstupních surovin, které meziročně podražily až o jednu třetinu, řekl obchodní ředitel firmy Emil Mráček.
Současná výroba mléčných výrobků je podle něj na hranici rentability. "Stoupající ceny tvrdých sýrů, sušených syrovátek, a především sušeného mléka nám prodražují výrobu," řekl Mráček. Na vině je podle něj nedostatek sušeného mléka ze zahraničí, především z Austrálie a Nového Zélandu.
Zatímco na začátku letošního roku stál litr polotučného mléka v průměru 14,52 Kč, minulý týden byla jeho cena o korunu vyšší.
Ke zdražení mléčných výrobků přistoupí také druhá největší tuzemská mlékárna, olomoucká Olma.
Cena prý zas klesne, zůstane ale vyšší
"Důvodů k tomu je celá řada. Především musíme reagovat na vývoj relevantního trhu, tedy trhu v Evropě. Produkci neprodáváme jen v tuzemsku, ale také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku," řekl obchodní ředitel olomoucké mlékárny Jan Vařeka. Podrobnosti o úpravách cen zveřejní Olma příští týden.
Ředitel Choceňské mlékárny Petr Marek za patnáct let, co působí v oboru, podobnou situaci v cenách mléka nepamatuje. Po nějakém čase cena mléka a mléčných výrobků podle něj klesne, ale už ne na původní úroveň.
"To může trvat půl roku nebo rok," řekl. Na trhu podle Marka chybělo mléko a jeho cena šla nahoru, podražily například i sýry eidamského typu, řádově přes deset procent.
"Tak velké zdražení u všech výrobků ale trh nepřipustí.
Zdražovat se bude postupně, jak to umožní obchodní smlouvy," řekl Marek s tím, že mlékárna má u odběratelů nasmlouvané ceny a zdražení produkce se projeví v řádech týdnů.
Povltavské mlékárny Sedlčany, tradiční výrobce sýrů Hermelín a Lučina, platí zemědělcům za litr mléka kolem osmi korun. "Za poslední období to představuje nárůst zhruba pět procent a dá se předpokládat, že ceny dále
porostou," řekl náměstek generálního ředitele Jaroslav Štemberk.
"Mléčný šok" už postihl Německo. Během víkendu tu vylétla cena másla o polovinu. A další výrobky jsou na řadě. - více zde