Teflon nejvíc škodí, když se od loupne

Lidskému zdraví nejvíc škodí hrubší úlomky (z teflonového povlaku pánví a hrnců.
Lidskému zdraví nejvíc škodí hrubší úlomky (z teflonového povlaku pánví a hrnců. Následky mohou být podobné, jako když člověk spolkne střípek skla. Jinou vážnou hrozbu zatím žádná světová laboratoř neodhalila. "Teflon není toxický, v těle se nerozkládá," tvrdí Jitka Sosnovcová ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Obavy, že teflon je rakovinotvorný, nejsou podle současných zjištění opodstatněné. Při jeho nanášení na nádobí se používají pojiva a barevné pigmenty, z nichž se sice uvolňuje formaldehyd, ale jen v nepatrném množství. "Formaldehyd má karcinogenní účinky až v mnohem vyšších koncentracích, než jaké se uvolní z teflonových povlaků," upozorňuje Jitka Sosnovcová. Teflonový povrch ohrožuje člověka podstatně více, když si ho on sám poškodí nesprávnou manipulací s nádobím. Vážným pochybením je nechat na zapnutém sporáku prázdnou pánvičku. Teplota určená k přípravě pokrmu pak začne rozkládat teflon a ten po takovýchto častějších případech popraská a změní barvu. Každý ví, že na teflonu musí míchat potraviny speciálním náčiním. Dnes někteří výrobci připouštějí, že u nádobí, které má větší počet teflonových nánosů, lze použít i špachtličky z tupého kovu. Kdo však chce vařit na své pánvi déle, dá stejně přednost špachtličce dřevěné nebo plastové. Nejčastěji se teflonová vrstva poškodí, když do ní uživatel neopatrně rýpne třeba nožem. "Takto poškrábaný povrch bývá nebezpečný především u podezřele levného nádobí z tržnic," říká Pavel Vaněk z Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně, kde teflonové kuchyňské nádobí zkoušejí. Pokud se teflonová vrstvička začne odlupovat opakovaně a z rýhy je najednou holá ploška až na kov, je nejlepší poškozené nádobí vyhodit. Jinak se člověk vystavuje nebezpečí, že spolkne i teflonový střípek.

PODVODNÍCI NATŘELI PÁNEV EPOXIDEM

I mezi výrobci teflonového nádobí jsou podvodníci. Před časem odhalila Česká obchodní inspekce spolu se Státním zdravotním ústavem v Praze, že z pánví nazvaných Mr. Cooker unikal formaldehyd v desetinásobně větším množství, než povolují hygienické limity. Zákazník nemá v obchodě šanci poznat, jestli kupuje pravé teflonové nádobí, nebo jen jeho napodobeninu. Před dvěma lety si nechala zásilková firma Quelle prověřit teflonové pánvičky od asijského výrobce v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně. Povrch pánví se začal loupat, jen co do nich v laboratoři napustili kyselinu octovou, kterou naředili jako na zálivku salátu, a pak pánve na chvíli zahřáli. "Místo teflonem natřel výrobce pánve epoxidem a poslední vrstvu maskoval skoro dokonale metalízou," uvádí šéf laboratoří Pavel Vaněk. (jhd)