Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jídlem plýtvá téměř polovina Čechů. V koši končí ovoce i staré rohlíky

  17:23aktualizováno  17:23
Čtyři z deseti Čechů několikrát měsíčně vyhazují zkažené potraviny. Nejčastěji to jsou plesnivé nebo shnilé ovoce, zelenina a pečivo. Míra plýtvání se podle průzkumu společnosti Ipsos oproti loňskému roku nesnížila.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Reuters

Když je řeč o plýtvání potravinami, do svědomí by si měli sáhnout především mladí lidé. Ti totiž plýtvají nejvíce. Na vině jsou třeba velké nákupy v hypermarketech na několik týdnů dopředu.

„Nejvíce se vyhazuje tradičně ovoce, zelenina či pečivo. Největší podíl těch, co naopak vyhazují více potravin než před dvěma roky, je u lidí mezi 18-24 lety, což je určitě důvod k zamyšlení,“ uvádí ředitel výzkumu a komunikace Ipsos Tomáš Macků.

Supermarkety ve Francii už nesmí vyhazovat jídlo, musí ho dát charitě

Sedmdesát jedna procent domácností si myslí, že by plýtvání mohla omezit balení o více velikostech. Ještě více Čechů (81 procent) požaduje detailnější informace o tom, jak správně potraviny uchovávat.

Přestože čtyřicet lidí procent v průzkumu uvedlo, že potraviny zbytečně vyhazuje několikrát do měsíce, devět lidí z deseti je podle stejného průzkumu přesvědčeno, že se snaží jít svému okolí příkladem a neplýtvat.

Je to hlavně problém domácností, míní lidé

Lidé si podle průzkumu uvědomují, že řešení problému leží zejména na bedrech domácností. V druhé řadě pak na obchodních řetězcích a restauracích. Od nich by se měly potraviny, které už jsou neprodejné, ale stále konzumovatelné, rychle dostat k potravinovým bankám. A to se často neděje.

V české legislativě se podařilo nedávno alespoň prosadit nulovou DPH na darované potraviny. (více zde) Firmy tak mají větší motivaci potraviny darovat a nezatěžuje je to v nákladech. Na boji proti plýtvání staví svou image zejména britské Tesco. V tuzemsku daroval tento řetězec od roku 2013 přes 50 tun trvanlivých potravin.

V Praze právě probíhá konference Food Waste, která se plýtváním potravinami zabývá. Podle dřívějších odhadů připadá na každého Čecha 69 kilogramů vyhozeného jídla za rok.

Lidé si pochutnali na jídle, jež řetězce nechtějí:

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Mnichov vyhlásil boj kelímkům na kávu. Denně se jich vyhodí 190 tisíc

Mnichovu se nelíbí rostoucí spotřeba papírových kelímků na jedno použití. Město proto představilo plán, který má vzniku nerecyklovatelného odpadu zamezit....  celý článek

Slovenské křupky značky Trudi obsahovaly nebezpečná azobarviva.
Pozor na dětské křupky. Inspektoři v nich našli nebezpečná azobarviva

Hned tři druhy nepovolených syntetických azobarviv odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v kukuřičných křupkách pro děti. Konkrétně se jednalo o...  celý článek

Ilustrační foto
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch

Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.