Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velký test drůbežích párků: obsahují vepřové kůže, hrách a dokonce i bambus

  5:00aktualizováno  5:00
Člověk by čekal, že drůbeží párky budou z drůbežího masa. Test MF DNES ukázal, že to je pravda jen z části. Kromě drůbežího mohou obsahovat také vepřové sádlo, vepřové a kuřecí kůže, hrachovou nebo ovesnou vlákninu, kvasnicový extrakt, vepřový hemoglobin a dokonce i bambus.

U jednoho testovaného vzorku byl dokonce (podle údajů na obale) hlavní složkou rostlinný olej. V párku ho bylo 31 procent, což je větší podíl, než který připadal na drůbeží maso, jehož bylo jen 25 procent.

Test DNES můžete sledovat také na Facebooku

MF DNES spolu s Potravinářskou komorou ČR otestovala celkem 12 vzorků párků různých výrobců a různých cenových kategorií. Do testu byly zařazeny jak párky vyrobené z normálního masa, tak výrobky připravené pouze ze strojně odděleného masa, mezi laiky známého jako takzvaný separát.

V laboratořích Státního veterinárního ústavu v Praze se měřil podíl masa, obsah čistých svalových bílkovin, množství tuku, soli, fosfátů i glutamátů. Porota složená z nezávislých odborníků i zástupců výrobců ochutnala a ohodnotila párky jak za syrova, tak po ohřátí.

Vítězem testu se staly Kuřecí párky pro děti Bilbo. Zvítězily v chuťovém hodnocení a mají i lepší složení surovin. Zajímavé však je, že na druhém místě se v degustaci umístily třikrát levnější Klausovky, které jsou na rozdíl od vítězného produktu vyrobeny z levného separovaného masa a baleny do umělého „svlékacího“ střívka.

Výsledky testu

Kompletní výsledky testu drůbežích párků můžete najít na Akčníceny.cz.

Zajímavé bylo složení párků. Jeden vzorek dětských párků – Kuřecí párky bez éček - byl bez dusitanů a fosfátů, které se používají při výrobě masných výrobků, ale zase v něm bylo na dětské párky velké množství soli.

Většina vzorků obsahovala kromě masa nebo strojně odděleného masa i vepřové kůže, které dávají párkům po ohřátí lehce gumovitou konzistenci. U levných párků vyrobených z méně kvalitních surovin byly chybějící bílkoviny nahrazeny přidanými živočišnými (vepřový hemoglobin) nebo rostlinnými proteiny (sójová nebo hrachová bílkovina).

Párky v testu MF DNES

Nechyběly ani nejrůznější škroby a zahušťovadla, jako je guma guar, xanthan, nebo bambusová vláknina, která pomáhá vázat v párku přidanou vodu.

Test také ukázal, že se kuřecí párky rychle kazí a na konci doporučené doby spotřeby už některé vzorky obsahují vysoké koncentrace bakterií mléčného kvašení, které se projevují na vzhledu i chuti. „Většinou už byly nakyslé, štiplavé, nepříjemné. Některé už byly na povrchu lepkavé a oslizlé,“ říká Stanislava Herčíková ze Státního veterinárního ústavu, který ve svých laboratořích stav párků před uplynutím doporučeného data spotřeby prověřil.



Témata: Facebook


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.