MF DNES testovala hranolky celkem ve dvanácti obchodech a stáncích. Nejlépe dopadly hranolky od McDonald’s v Brně. O moc lépe než KFC nedopadl ani řetězec s rybími pokrmy Nordsee nebo občerstvení na autobusovém nádraží v Brně.
Hranolky pro MF DNES analyzovali odborníci z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, zaměřili se přitom na obsah a kvalitu tuků, především na obsah transmastných kyselin. Ty se podle lékařů podílejí na vzniku onemocnění srdce a cév.
"Transmastné kyseliny jsou rizikové pro vznik aterosklerózy a prokazatelně zvyšují hladinu špatného cholesterolu," vysvětluje výživová specialistka z Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská. Riziko, že člověk onemocní srdeční chorobou, se zvyšuje při opakované konzumaci.
Až od listopadu
Výrobci si tuky s transmastnými kyselinami oblíbili díky příznivé ceně a také proto, že jsou pro smažení vhodnější. Hranolky zakoupené v KFC na pražském Zličíně obsahovaly v jedné porci víc než pět gramů transmastných kyselin, přičemž maximální množství, které by člověk měl přijmout za den, jsou dva gramy.
KFC se brání, že už teď v České republice začínají používat tuky se sníženým množstvím transkyselin. "Už nyní se na některých pobočkách smaží na nových tucích, vaše vzorky asi pocházely z míst, kde ještě funguje starý systém," řekla mluvčí KFC Marie Vacková.
A dodává, že od listopadu bude zdravější tuk používat celý řetězec. "Nějakou dobu zkrátka trvá, než používaný tuk změníme, nejde to řešit ze dne na den," zdůvodňuje mluvčí Vacková, jak je možné, že v Americe již zdravější tuky používají, ale u nás se proces teprve rozjíždí.
Stačí jeden oběd
Konkurenční McDonald’s přitom dopadl v testu nejlépe, protože na zdravějších tucích již smaží. U nás není množství transmastných kyselin v zákonech nijak ošetřeno, ale například v New Yorku bojují se škodlivými látkami radikálně.
Jejich používání loni úplně zakázali v newyorských restauracích. Na obalech potravin musí být mezi výčtem surovin uvedeno, kolik transmastných kyselin obsahují.
Stačí jeden jediný oběd a dostanete do sebe několikanásobně větší množství látek, které škodí vašemu zdraví. Když si dáte v oblíbeném občerstvení KFC kuřecí křidélka se standardní porcí hranolků, už jen transmastné kyseliny obsažené v hranolcích víc než dvakrát překročí hranici, kterou lékaři považují za zdravou.
Redaktoři obešli i další řetězce
Další nemalé množství tuků je přitom v křidýlkách. I ta totiž řetězec smaží v tuku s velkým množstvím škodlivých transkyselin. "Tyto tuky jsou škodlivé, když je někdo konzumuje dlouhodobě ve větším množství. Jeden oběd vás hned nepoloží, ale dlouhodobě přispívají k nemocem srdce a cév," říká Ctibor Perlín z Ústavu centra preventivního lékařství.
Podle něj naše margaríny už příliš mnoho škodlivých kyselin neobsahují. Ale v případě fastfoodů mohou vznikat i při tepelné úpravě jídla.
Nebezpečné tuky objevil test MF DNES – redaktoři obešli kromě prodejen KFC i další řetězce a stánky s občerstvením. "Transmastné kyseliny obsahuje i kravské mléko, na to jsme zvyklí. Škodí nám právě ty ze ztužených tuků," říká Ctibor Perlín.
Americké obaly
Jsou přitom nahraditelné. "Ale také dražší," dodává. KFC už téměř před rokem vyhlásilo, že na špatném tuku přestane smažit.
"Myslím, že plukovník Sanders (zakladatel řetězce – pozn. red.) by byl pyšný, že jsme našli řešení, které zachová vynikající chuť jeho originálních kuřecích křidýlek," prohlásil v listopadu 2006 prezident společnosti KFC Gregg Dedrick, když oznamoval, že všech 55 tisíc restaurací KFC v Americe přechází na fritovací olej s nulovým obsahem transmastných kyselin.
V Česku však výměnu olejů za zdravější plánují až od listopadu. Tlak veřejnosti na zastavení používání těchto látek je za mořem větší než u nás. Na obalech v USA musí být vyznačeno, kolik nebezpečných kyselin výrobek obsahuje.
Nebezpečné cukrovinky
A ve státě New York dokonce zakázali transmastné kyseliny používat ve všech druzích restaurací a fastfoodů. Podobné opatření funguje v Dánsku. V Česku to však zatím není na pořadu dne.
Evropská unie o povinném označování potravin nápisy s jejich přesnými nutričními hodnotami teprve jedná. "Proto jakékoliv podstatné zásahy do stávajících právních předpisů v oblasti označování potravin na národní úrovni nepovažuje ministerstvo za vhodné," řekl hlavní český hygienik Michael Vít.
Dietoložka Tamara Starnovská z pražské Thomayerovy nemocnice je přesvědčená, že informaci o množství transmastných kyselin by se lidé měli z obalů potravin dozvědět.
"Spotřebitel, který se o toto téma detailně nezajímá a nehledá cíleně informace, nemá pak šanci tento fakt zjistit," říká. Škodlivé látky se vykytují navíc i ve výrobcích s živočišnými tuky, jako je například máslo, šlehačka nebo různé čokoládové cukrovinky.