Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V surimi tyčinkách se za kraby vydává separát z Baltu. I toho je jen třetina

  12:07aktualizováno  12:07
V českých obchodech se běžně prodávají červenobílé balené tyčinky označované jako „krabí“ nebo „surimi“. Podle výsledků testu časopisu dTest ale těžko splňují kritéria, která se k těmto názvům původně vážou.

„Krabí tyčinky“ známé pod názvem Surimi. | foto: Profimedia.cz

Surimi, tedy termín, jež se na obalech „krabích“ tyčinek zpravidla objevuje, má podle redakce dTestu odkazovat na pastu z mletého rybího masa. Ta se vyrábí tak, že se maso netučných bílých ryb v separátoru zbaví kostí, kůže a rozemele se na jemno. Následně se důkladně promývá, aby se odstranil tuk a aby se maso zbavilo veškeré chuti a vůně.

„Surimi většinou tvoří zhruba 35 procent obsahu krabích tyčinek, ale našel se jak prémiový produkt s téměř polovičním obsahem rybího masa, tak i výrobek s pouhým pětinovým podílem surimi,“ popisuje výsledek testu vedoucí redakce časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Hlavní složka: ryby z Baltu

Podle testu za z pohledu obsahu masa nejhustším (Vici Premius sněžný krab ) i nejřidším (Vici Smart Choice Surimi) výrobkem stál stejný producent: litevský výrobce UAB Plungės Kooperatinė Prekyba. Z Pobaltí pochází většina z devíti testovaných výrobků, tři potom byly z Asie.

I přesto, že surimi tyčinky obsahují vyšší podíl rybího masa, zdůrazňuje dTest, že je nelze považovat za vyhovující náhražku rybího masa v jídelníčku. Výrobní proces výslednou výživovou hodnotu nepříznivě ovlivňuje přidanými dochucovadly, škroby, bílkovinami z vajec či sóji, a tukem z rostlinných olejů.

Vedle rybího masa tvoří krabí tyčinky přidaná voda, škrob, bílkoviny a rostlinné oleje zajišťující tyčinkám tvar a požadovanou želatinovou konzistenci.

Kraby neobsahoval žádný výrobek

Marně ale redakce dTestu hledala jakékoli stopy po krabech, na které produkt v názvu odkazuje. „Samozřejmě v tyčinkách nechybí ani ochucující látky, neboť surimi je ze své podstaty bez chuti a vůně. Pro navození krabí chuti se může použít malé množství krabího masa, ale s touto možností jsme se u žádného z porovnávaných výrobků nesetkali,“ dodává k procesu výroby Hoffmannová.

Pokud by opravdu tyčinky obsahovaly kraby - byť jen v aromatu - muselo by být zvýrazněno na obalu. Jedná se totiž o alergen.

Autor:


Témata: dTest


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.