Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Test ledových káv: samé mléko, hodně cukru a trocha kafe

  8:00aktualizováno  8:00
Kofeinovou vzpruhu od ledových káv nečekejte. Většina patří k mléčným nápojům. Některé dokonce chutnají jako rozpuštěné karamelky.

Pokud ledovou kávu připravuje zkušený barista, použije velmi jemně mletou kávu, vodu a podchlazený led. A pozor: žádný cukr! Jestliže se vyrábí stejný nápoj průmyslově, bude obsahovat především mléko, cukr a pak trochu kávy.

Cukru je třeba ve čtvrtlitru Billa Latte Macchiato přes 25 gramů, tedy vrchovatá polévková lžíce, a energie tolik, že byste museli hodinu baletit nebo sekat trávu, abyste spálili všechny přijaté kalorie. Mimochodem, s jedním takovým kelímkem spotřebujete třetinu doporučené denní dávky cukrů pro dospělého člověka. Když uvážíme, že si ledovou kávu dopřává v létě každý pátý Čech, zřejmě by u nás při bezuzdné konzumaci významně přibylo lidí s nadváhou.

Mléko, voda, ale kde je káva?

Ačkoliv by si podle názvu zákazníci mohli myslet, že kupují vychlazenou kávu, většina ledových káv patří k mléčným výrobkům. Tudíž je v obchodech hledejte vedle jogurtů a kondenzovaného mléka.

Dávejte si také při výběru pozor, co chcete pít. Jakmile se v názvu objevují slova „latte“ či „macchiato“, připravte se na pořádnou porci mléka. Kupříkladu třetinka M&S Iced Coffee Latte obsahuje 94 procent mléka, u tří čtvrtin vzorků tvořilo mléko největší podíl obsahu.

U tří nápojů – Illy issimo Latte Macchiato, Mr. Brown Coffee Drink a Mr. Brown Iced Coffee-drink – je hlavní složkou voda. Káva byla v údajích o složení uvedena na prvním místě jen dvakrát, a to u Nescafé Black Roast (podíl 94 %) a Coffee time Classico (56 %).

Byť i mnohé další vzorky měly uveden na etiketě podíl kávové složky, mnoho z takového čísla zákazník nevydedukuje. Kolik a jaké kávy se na výrobu použilo? Kdo ví. „Byly to spíš mléčné nápoje a kávové drinky než káva,“ komentoval vzorky barista pražského Kafe Kolej a lektor Kávového klubu Jaroslav Slámečka.

Pokud tedy máte rádi opravdu černou ledovou kávu, můžete zkusit Nescafé Black Roast, nebo zajít na čerstvě připravený nápoj do kavárny. Jestliže nesladíte, na průmyslově vyráběné ledové osvěžení raději zapomeňte. Cukru má každé z nich dost, včetně Hochwald EisKaffe s označením „light“, kde je cukru nejméně – 3,8 gramu na 100 mililitrů.

Lízátko, karamely, mléko

Zatímco polovinu výsledné známky nasbíraly vzorky za obsah cukru a potravinářských aditiv, údaje o složení na obalu a komfort při otevírání nápoje, druhá půlka sestávala z odborného hodnocení baristy Jaroslava Slámečky a laické poroty.

Shodli se na jednom: všechny vzorky do jednoho trpěly tím, jak moc byly přeslazené. Ve spojení s mlékem dají takové ledové kávy zabrat snad každému trávení.

Fotogalerie

„Byla to přehlídka sladkých mlíček. U některých vzorků jsem měl pocit, jako by se spojila káva s plechovkou kondenzovaného mléka. Nebo jako bych se vrátil do dětství a cucal karamely nebo lízátka,“ poznamenal znalec kávy, který preferuje kávu neslazenou, v její nejčistší podobě. „Tady jsem zažil až hyperglykemický šok.“

Podobně reagovala i porota složená z obyčejných milovníků kávy, kteří si ji jindy s chutí osladí. Ovšem všeho moc škodí. „Přeslazené mléko s chemickým nádechem. Chutná jako jesenka v tubě,“ znělo několik vybraných komentářů.

Pokud už nesužovala porotce při testování palčivá sladkost, vnímali nepřirozené pachy a chutě. „U většiny bylo spíš cítit přepraženou tabákovou příchuť, která se používá na překrytí vysokého podílu cukru,“ vysvětlil Jaroslav Slámečka.

Některé vzorky byly příliš vodové či řídké, jiným zcela chyběla vůně kávy, další sice voněly, ale třeba po čekance, moučníku a ořeších.

U řady výrobků byla podle Slámečky cítit také zahušťovadla a průmyslové gumy, které se v nápojích používají, aby jim dodaly větší hutnost.

Test zmrzlin: nejhorší obsahuje jen tři procenta jahod, cukru je až moc

Hodně přídatných látek, stabilizátorů a konzervantů, jako je karagenan, celulóza nebo celulózová guma, měly privátní značky řetězců Tesco a Albert nebo Hochwald Eiskaffee, Rauch Cafemio Macchiato či Nescafé Latte Macchiato.

Jedním z nejchutnějších nápojů nakonec byl výrobek s největším podílem kávy – Nescafé Black Roast z Nizozemska, dobře dopadla i Ledová káva Kapucín z Bohušovické mlékárny na Litoměřicku.

Při porovnávání káv jsme hodnotili také kvalitu informací na etiketách. A i v tomto ohledu byly mezi produkty velké rozdíly. Například káva Rauch Cafemio Macchiato jako jediná z hodnocených nápojů vůbec neuvádí výživovou tabulku.

Zákon to sice výrobcům neukládá (změní se to v prosinci a dle vyjádření firmy Rauch se tabulka objeví i na jejích výrobcích), ovšem lidé, kteří si hlídají energetický příjem, se pak nemají šanci dozvědět, kolik je v nápoji kalorií.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.