Během testování se našel i jeden knedlík, kde nebyla náplň téměř žádná. V laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT), kde vzorky analyzovali, v něm naměřili pouhých pět a půl procenta. V tradičních recepturách přitom platí obvykle poměr těsta a ovoce zhruba 2 až 3 díly těsta na jeden díl náplně. U testovaných knedlíků bylo skóre 5 až 6 : 1.
"Byla jsem hodně zklamaná, protože většina knedlíků měla lepivé těsto a náplň byla buď příliš sladká, nebo zahuštěná různými složkami, což signalizuje nižší podíl ovoce," uvedla profesorka Jana Dostálová z VŠCHT, která byla v porotě, jež hodnotila chuť knedlíků.
Informace na obalech někdy klamou, stýská si kuchař
Uznávanému specialistovi na českou kuchyni Jaroslavu Sapíkovi zase vadilo, že výrobci nedodržují to, co slibují na etiketách. "Obsah by měl vždy odpovídat tomu, co je napsáno na obale, protože podle toho si vybíráme. Všichni víme, že krásný obal je dnes skoro všude, ale my chceme vědět, co je uvnitř."
Ke krásnému vzhledu leckdy pomohou i barviva, naštěstí jen přírodní, syntetická barviva se ani v jednom vzorku neprokázala.
Vítězem testu se staly Babiččiny tvarohové knedlíky s povidly od firmy Bidvest Opava, naopak propadlíkem testu byl Kynutý knedlík s meruňkou od firmy Pol Milovice. "Jsme knedlíková velmoc, takže bychom knedlíky, ať už houskové nebo ovocné, měli umět, i ty ze supermarketu. A to se tady nepotvrdilo," shrnul výsledky testu další z porotců, gastronomický znalec Pavel Maurer.