Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TEST: Restaurace neumějí vařit pro děti

  11:13
Radost z toho, že jsou i restaurace, kde myslí na děti, i smutek z toho, že převládají ty, kde na ně kašlou. Takový dojem zanechal test dětských jídel u hodnotitelů.

Kdyby vzali kečup a fritézu, polovina restaurací zavře, říká Roman Vaněk. | foto: Profimedia.cz

Největší nešvar jídel pro děti? "Fritéza," říkají po testu restaurací jednohlasně Dalibor Navrátil, lektor vaření a gastronomický poradce, a Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu. Ten dodává: "Jednou budeme dětem vyprávět pohádku o české zemi, kde vládla fritéza. Když vzali kuchařům kečup a fritézu, polovina hospod musela zavřít, protože bez ní nic neuměli vařit"“

Infografika: Jak jsou restaurace na děti připravené

Podívejte se na výsledky testu - zde

Většina jídel v testu byla smažených. O čem to svědčí?
Navrátil: O tom, že kuchař je pohodlný. Vytáhnout z mrazáku rybí prsty nebo kuřecí brontosaury, k tomu hranolky nebo krokety a obojí prsknout do fritézy je rychlejší a pohodlnější než přemýšlet o tom, jak vařit pestře a zajímavě. A udělat třeba škubánky s mákem nebo kynuté knedlíky. Nevěřím tomu, že kuchaři, kteří nám v těch hospodách vařili, nemají doma děti a nevaří jim zajímavé věci. Tak proč je nedělají v restauraci?

Řeknou nám, že děti mají rády smažené, proto je nabízejí.
Vaněk: Jasně, když si mohou děti vybrat, řeknou řízek s hranolky. To však neznamená, že by jim ho měli rodiče dát. Proč dávat ke smaženému řízku ještě smažené hranolky, proč ne bramborovou kaši nebo brambory?

Jaká jídla pro děti byste rádi viděli na jídelním lístku?
Navrátil: Určitě sladká jídla - tvarohové knedlíky s jahodami, borůvkami, krupicová kaše. Něco přírodního, třeba vepřová panenka nebo kuřecí prsa. Byly by tam určitě těstoviny, ty mají děti rády. Nechyběla by ryba, ale žádné rybí prsty, ale kvalitní ryba, třeba pangasius nebo treska. Nedávno jsem vařil v projektu pro školní jídelny dětem, které jsou v pubertálním věku, a jsou tedy hodně kritické. Snažil jsem se připravit jídlo, které by bylo zdravé a přitom chutné a levné. Udělal jsem zapečenou rolku z pangasia, holandskou omáčku, zadělávaný listový špenát s řapíkatým celerem a bramborové pyré. Děti snědly rybu a přidávaly si špenát i pyré. Jídlo, nad kterým v jídelně ohrnují nos - ryba a špenát - jim najednou chutnalo.

Dá se i v hospodě vařit levně?
Vaněk: Určitě, ale musí se nad tím přemýšlet. Vezměte si, kolik jsme za ty dva dny viděli zeleninových obloh, bezmyšlenkovitě nasázených na talíř. Všechny děti je nechaly, možná sluply rajče, okurku, ale ne zelí; děti nejedí syrové zelí. To jsou vyhozené peníze, které by mohli dát přímo do jídla, aby bylo kvalitnější a chutnější. Třeba tím, že místo margarínu použijí máslo.

Alespoň mají snahu nabídnout dětem nějakou zeleninu...
Navrátil: Nesmysl, jen tím chtějí zaplácnout talíř. Talíř, na kterém je "jen" řízek a brambory, připadá kuchaři mdlý a chudý, tak tam plácne bílé zelí, červené zelí nebo kus ovadlého salátu, papriku, rajče, okurku, na to ještě plátek pomeranče... A nepřemýšlí o tom, jestli to dítě bude jíst. Vaněk: Kuchaři opravdu nepřemýšlejí. Host si objedná jídlo pro dítě, tak mu tam tu obložku hodí taky, protože mají v hlavě zapsáno, že tam musí být obloha. A už jim nepřijde divné, že to dítě oblohu nesní. Několikrát jsme se přesvědčili, že stačí jen trošku zapojit hlavu a ta jídla se dají udělat dobře a levně. Vždyť jsme měli i jídla bez oblohy a nikomu nechyběla.

Jak vaří dětem restaurace ve světě?
Vaněk: Třeba ve Spojených státech na děti v restauracích kašlou ještě víc než u nás. Tam dítě dostane jedině pizzu nebo hranolky. S kečupem a colou. Nic jiného. Ale v Itálii nebo v Brazílii, kde jsem léta pracoval, je to jinak. Dospělí berou děti do restaurace s sebou, ale automaticky jim dávají jídla, která jedí sami. Tam se nerozlišuje na dětská a dospělá jídla ani na minutky a hotovky, to je česká specialita. Dítě dostane pastu, na kterou je zvyklé odmalička.
Navrátil: Ale v Itálii to je možné, protože jídla nejsou přesolená a přepepřená jako u nás. V Německu, ve Švýcarsku, v Belgii, ve Francii, tam většinou nad dětmi přemýšlejí. Začíná to tím, že pro děti mají malé talíře s dětským vzorem a malý, třeba dvoubarevný příbor, aby dítě nemuselo zápasit s těžkým dospěláckým nožem a vidličkou. A na talíř dají dobré kvalitní jídlo.

Jaké například?
Navrátil: Hodně pokrmy z brambor. Šťouchané brambory, brambory se zeleninou, ale ne proboha s rozmraženou mrkví nebo fazolkami, je tam třeba restovaný špenát, restovaná baby karotka, ta je sladší než mrkev. V Itálii pak pochopitelně hodně těstoviny a rýže.

Co si odnášíte z našeho testu?
Vaněk: Další poznatek o jídelních lístcích. Majitelé nepřemýšlejí o tom, co budou vařit. Lístky jsou plné příšerných diletantských chyb, nemají žádnou štábní kulturu. Přitom podle lístku už poznám, jak tu budou vařit. Když je v něm spousta pravopisných chyb, absolutní kuchařské nesmysly, mraky cizojazyčných počeštělých názvů, které o jídle nic neříkají, těžko mi bude chutnat. Přitom jídelák je vizitka podniku. Copak tě naladí na jídlo, když číšník před tebe bez pozdravu bouchne tlustou bichli, jako kdyby skládal pytel s cementem?
Navrátil: Já jsem hodně rozladěný z té záplavy smažených věcí, že se mezi dětskými hlavními jídly objevují smažené hranolky s kečupem nebo tatarkou na 200 gramů. Z toho, že se v restauraci u zoologické zahrady kouří jako v putyce. A taky z toho, jak s námi číšníci někde jednali. Když řeknu, že mrkev je zkvašená, a číšník mi na to odpoví: "Kuchař vzkazuje, že salát je v pořádku, dělal ho dneska". Na to nemusím být profesionál, abych poznal zkvašený mrkvový salát.

A něco pozitivního?
Vaněk: Jsem rád, že jsme objevili i restaurace, kde na děti myslí, jako je Archa, kde někdo udělal koncept s rozmyslem. Navrátil: Byl jsem mile překvapen, že se objevují podniky, v nichž se nekouří a mají kvalitní nabídku jídel pro děti.

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test loveckých salámů nepotěšil: Hodně tuku a soli, ale občas i kousky kostí

ilustrační snímek

Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani...

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

ilustrační snímek

Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem...

Test nealko vína: Chybí mu energie a chová se jinak. Jako vykastrovaný kocour

ilustrační snímek

Nealko víno není vynález posledních let. Za vínem alkoholickým má ale zpoždění, v porovnání s ním...

TEST: Celoodpružená horská elektrokola přinášejí zábavu a hravost. Které vybrat?

Trek Rail 5 625

Vyžadují více pozornosti a péče, zejména pro optimální nastavení pružicích jednotek, ta se však...

Unikátní průvodce vánočními trhy: Kde v Česku hledat nejlepší adventní atmosféru

Olomoucké vánoční trhy i letos nabízejí stánky s rozličným zbožím, ale také...

Svařené víno za padesát korun i téměř za dvojnásobek, trdelník za stovku. Kolotoče, koncerty...

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Česko může být vzorem racionálního přístupu k závislostem, říká adiktolog

24. dubna 2024

Oblast závislostí nepatří mezi priority, které by politici kandidující do nadcházejících voleb do...

Kurýři preferují flexibilitu. Tu ale ohrožuje nová evropská legislativa

24. dubna 2024  15:52

Pokud nová evropská legislativa omezí flexibilitu, kurýři a partnerští řidiči taxislužby raději...

Odpor místních je v Česku racionální. Města z výstavby průmyslu nic nemají

24. dubna 2024  15:26

Odmítání výstavby nových podniků a výrobních hal a další infrastruktury je v Česku podpořený ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...