Test ruských zmrzlin: smetanová za 10 korun, z levných tuků dvakrát dražší

  5:00
Ruské zmrzliny mají Češi rádi. Je za tím možná trocha sentimentu. Lahodné chuti smetany se rostlinný tuk nikdy nevyrovná. MF DNES otestovala, zda si v obalu s kupolemi moskevského chrámu či Mrazíkem kupujeme skutečně smetanovou zmrzlinu, nebo průmyslový prefabrikát z rostlinného tuku.

Jistý bonmot praví, že všechno dobré, co k nám kdy přišlo z Ruska, bylo zmrzlé: lední hokej, pohádka o Mrazíkovi a ruská zmrzlina. Hokej jsme sice Rusy naučili hrát my a Ivánek i Nasťa mají časy největší slávy za sebou, ale pravé „moroženoje“ si Češi opravdu zamilovali.

Například mražený sendvič značky Prima patří podle průzkumu agentury AC Nielsen v Česku mezi pět nejoblíbenějších nanuků. V mrazicích boxech obchodů ale najdeme nejméně dalších patnáct značek ruských zmrzlin. MF DNES se proto rozhodla mražené krémy mezi dvěma oplatkami otestovat.

Redakce vybrala dvanáct vzorků, jež nesly označení „ruská zmrzlina“, „moroženoje“ či „plombir“. Odborných analýz se ujala zkušební laboratoř Státního veterinárního ústavu v Praze (SVÚ), která měla za úkol ověřit podíl tuku ve zmrzlině a zjistit, zda v náplni je, či není jiný než mléčný tuk.

Podle ruských norem musí náplň originálního plombiru tvořit zmrzlina s obsahem 12 až 20 procent mléčného tuku a minimálně 14 procent cukru.

Jistě, tyto normy se nás netýkají, na ruské zmrzliny v Česku se však vztahuje vyhláška č. 397/2016 Sb., protože až na jedinou výjimku všechny nesou označení „mražený smetanový krém“. A to znamená, že nesmí obsahovat žádné rostlinné tuky a obsah těch mléčných musí být minimálně 8 procent.

A realita? „Kromě jednoho vzorku nezjistila analýza triglyceridů jiný než mléčný tuk,“ shrne závěry Jan Rosmus, vedoucí laboratoře SVÚ. Čili všechny smetanové vzorky splnily podmínku na složení tuku.

Jiná situace je v případě jeho množství. Výrobcům se totiž nedařilo tak dobře trefit hodnoty uvedené ve výživových tabulkách na obalu.

Pozor na kokosový tuk!

Mraženým krémem, který se vymyká všem vzorkům, je Ruská zmrzlina Algida společnosti Unilever. V ní nenajdete jiný než rostlinný tuk, podle analýz jde konkrétně o kokosový olej. To ostatně výrobce přiznává na obalu. Problémem je, že kokosový tuk je podle několika odborných studií z hlediska vzniku a rozvoje srdečně cévních onemocnění považován za nejhorší alternativu.

„Na výrobu mražených krémů se používají tuky z palem, které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. V případě kokosového tuku je jich přibližně 90 procent,“ vysvětluje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT, z čeho pramení rizikovost kokosového tuku.

Je to tedy poněkud paradoxní, ale nakonec je pro vaše tělo vhodnější občas zhřešit s poctivou smetanovou zmrzlinou, která je plná mléčného, odborníky na zdravou výživu obvykle zatracovaného tuku, než si pravidelně dělat radost nanukem z rostlinných náhražek.

„Mléčný tuk sice také nemá optimální složení, ale má nasycených mastných kyselin přece jen méně a má velmi příjemné senzorické vlastnosti,“ připomíná Jana Dostálová, mimo jiné odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Hořká, olejovitá, margarínová

Profesorka Dostálová líčí lepší senzorické vlastnosti mléčného tuku z teoretického pohledu, ten praktický její slova potvrdil.

Porotci, kteří dvanáct zmrzlin testovali, si okamžitě všimli rozdílu. „Je tak hořká, že nejsem s to vzorek dojíst. Nepříjemná pachuť pak dlouho přetrvává na jazyku,“ hodnotila zakladatelka blogu o zmrzlinách Tři kopečky Kateřina Kočičková zmrzlinu z rostlinného tuku, aniž by pochopitelně tušila, jaký konkrétní druh ochutnává.

A také v dalších komentářích se objevily námitky proti margarínové, umělé nebo podivně kokosové či olejovité pachuti vzorku číslo 5.

Vysvětlení, proč společnost Unilever v náplni své ruské zmrzliny nahrazuje pravý mléčný tuk méně chutným kokosovým, se ovšem redakce nedočkala.

Obvykle výrobci argumentují nižší cenou rostlinné náhražky. Jenže z vybraných vzorků byl ten od Algidy nejdražší, stál bez desetníku 20 korun, tedy více než dvakrát tolik co zmrzliny na druhém a třetím místě: Ballino z řetězce Lidl a Ruská smetanová z Globusu.

Vzorky z Lidlu a Globusu byly ostatně dva bezkonkurenčně nejsladší. Kdo spořádá jeden takový mražený sendvič, spolyká bezmála 19 gramů cukrů, tedy 40 % tolerovaného denního příjmu. To už je slušná porce, zvlášť když si ke zmrzlině ještě osladíte odpolední kávu. Pro dietáře nic povzbudivého, ale aktivní zdravý člověk si může smetanové osvěžení dopřát. Bohužel jen občas.

Vyplatí se domácí zmrzlina?

Ruskou zmrzlinu si mimochodem můžete vyrobit i sami doma. Stačí vzít do ruky šlehač, dva kelímky třicetiprocentní smetany, tři vejce, moučkový i vanilkový cukr a několik dortových oplatek. Zabere vám to nějaký čas a jedna porce vás vyjde odhadem na 10 korun. Otázka je, zda se to vyplatí. Ve večerce za rohem ji totiž pořídíte v podobné kvalitě a za stejnou cenu.

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test loveckých salámů nepotěšil: Hodně tuku a soli, ale občas i kousky kostí

ilustrační snímek

Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani...

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

ilustrační snímek

Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem...

Test nealko vína: Chybí mu energie a chová se jinak. Jako vykastrovaný kocour

ilustrační snímek

Nealko víno není vynález posledních let. Za vínem alkoholickým má ale zpoždění, v porovnání s ním...

Test lyžařských středisek. I česká centra umějí být komfortní. A drahá

Zimní lyžařská sezona na Klínovci začala. V provozu je modrá sjezdovka Dámská v...

Suze a Paul jsou novináři, kteří ve svých reportážích učí čtenáře obdivovat přepych. Když v jedné...

Test čokoládových cereálií: mercedes mezi trabanty! Okouzlil produkt mimo pořadí

Čokoládové cereálie (ilustrační snímek)

Jsou kulaté, čokoládové a snídani s nimi zvládnete cobydup, ovšem cukru mají cereálie na půl dne....

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...