Najít skutečně dobrý špekáček, který by chutnal po mase a voněl po čerstvé uzenině, je stále velké umění. I ty, které vypadají (i chutnají) za syrova dobře, po opečení na ohni už takovou pochoutkou nejsou.
Prokázal to letošní test špekáčků, v němž odborníci posuzovali 15 vzorků v cenách od 66 do 119 korun za kilo. Nepotvrdil bohužel trend, který naznačil loňský test – že se poctivý špekáček pomalu vrací do obchodů (více zde).
Kompletní test špekáčků čtěte v MF DNES Čtěte v pátek, 12. července
MF DNES v počítačiMF DNES pro iPad a iPhone
Nenašly se v něm sice žádné vyslovené propadáky, které by na ohni shořely jako papír nebo se rozpadly tak jako v minulosti, ale také žádný, který by nadchnul. Všechny vzorky sice splnily předepsaný minimální podíl masa (40 procent), žádný neobsahoval drůbeží separáty, které nahrazují maso a které se do špekáčků přidávat nesmí, přesto nechutnaly tak, jak bychom od české tradiční speciality čekali.
Pravá kvalita špekáčku se totiž projeví až na ohni. Teprve po opečení vystoupí do popředí všechny nepřirozené pachuti, pocházející z nejrůznějších aditivních látek, která do nich výrobci přidávají. Bez nich se už zřejmě dnešní výroba masných produktů neobejde. Test bohužel ukázal, že je ve velké míře používají i menší řezníci, jejichž produkty jsme do testu také zařadili. Jejich špekáčky nedopadly lépe než ty z velkých průmyslových masokombinátů.
Vítězi testu se staly Špekáčky z Kosteleckých uzenin a Farmářské špekáčky z Masokombinátu Písek.
Test MF DNES a potravinářské komory
|