Dvě šunky nesplnily závazný podíl čistých svalových bílkovin, čtyři vzorky měly nižší podíl masa, než slibovaly na obalech. Měření přitom probíhala v akreditované laboratoři Státního veterinárního ústavu stejným způsobem, jako při oficiálních kontrolách, které tento ústav provádí.
Většina testovaných šunek zklamala porotu i při degustaci. Ani jedna sice vysloveně nepropadla, ale výhrad k jejich vzhledu i chuti bylo víc než dost: vady v textuře, špatně zvolená surovina, hodně soli i příliš uzená chuť. Patnáctičlenná porota byla složená z expertů a byli v ní i zástupci výrobců šunek.
Kompletní výsledky testu najdete na adrese AkčníCeny.cz |
„Na to, že to měla být ta nejvyšší jakost, jsem byl zklamaný, i když tu nebyly žádné extrémně špatné výrobky,“ řekl po testu jeden z patnácti hodnotitelů Vojtech Ilko z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Slovo „zklamání“ vyslovili snad všichni degustátoři, které jsme k hodnocení šunek pozvali.
Průměrné hodnocení dvě minus – řečeno školními známkami – není pro nejkvalitnější šunky na trhu to nejlepší vysvědčení.
Vítězem testu se stala Selská šunka nejvyšší jakosti, vyrobená firmou LE & CO - ing. Jiří Lenc, která také získala nejlepší hodnocení v degustaci. Naopak na konci žebříčku skončily dvě šunky, označené značkou kvality Klasa - Myslivecká šunka firmy Váhala a šunka Mandolína ze Smíchovských uzenin.
Obě měly nižší obsah čistých svalových bílkovin, než předepisuje česká legislativa. V testu byly zařazeny celkem čtyři šunky s Klasou, další dvě dopadly dobře.
Test chlebíčkůSlabinou je unavený vzhled, levné suroviny |
O značku Klasa se stará Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který také spolufinancoval tento test. Podle jeho zástupců jsou šunky pravidelně kontrolovány a zatím nebyl zaznamenán žádný nedostatek. „Zjištěné výsledky jsou pro nás nemilým překvapením, necháme celou věc prošetřit Státní veterinární správou. V případě, že se pochybení potvrdí, budeme ho řešit v součinnosti s ministerstvem zemědělství s tím, že může dojít i k odebrání značky kvality Klasa,“ uvedla Kateřina Ratajová z oddělení marketingu a komunikace SZIF.
Pozitivní je, že ani v jednom vzorku se nenašla zakázaná barviva ani sójová bílkovina. Obsah dusitanů byl nízký, fosfáty byly jen tam, kde byly uvedeny. Dá se říct, že s aditivy to výrobci nepřehánějí. Šunka nejvyšší jakosti by si ale nemusela vypomáhat glutamáty či aromaty – obsahovaly je tři vzorky – zakázané nejsou, v nadstandardním výrobku bychom je však nehledali.