Tak vypadal jeden z okamžiků velkého testu MF DNES v supermarketech. Prověřoval, zda neprodávají zkaženou zeleninu a ovoce. Shnilá rajčata se na pultě vůbec nemají objevit. Prodejci jsou povinni kontrolovat ovoce a zeleninu tak často, aby se mezi nimi nahnilé či plesnivé kousky vůbec nevyskytly.
Test však ukázal, že to tak není. Ze 49 prověřovaných prodejen v celé republice mělo zboží úplně v pořádku jen osmnáct. V jednatřiceti reportéři narazili na zkažené zboží.
Většinou to byla shnilá jablka, hrušky nebo plesnivé hroznové víno. Zkažený byl také například balený špenát. Pokud by na hnijící zeleninu narazili inspektoři, čekala by prodejce pokuta.
"Udělujeme pokuty v řádu desetitisíců až statisíců. A právě prodej ovoce a zeleniny kontrolujeme nejčastěji," říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ivo Klemeš.
Ani to však nepomáhá. Někteří obchodníci vidí vinu za špatný stav svého zboží v zákaznících. "Problém je v tom, že lidé zeleninu přehrabují, a to jí strašně ubližuje. Kontroly provádíme každou hodinu či dvě," hájil se vedoucí Kauflandu v Hradci Králové Tomáš Bíbr.
Není prý v silách prodavačů stihnout zkontrolovat vše. V tomto obchodě přitom redaktoři zakoupili balení rajčat, ze kterého vytékala hnilobná šťáva a hroznové víno s několika zkaženými bobulkami.