Z dvanácti restaurací, jež MF DNES navštívila v doprovodu odborníků na výživu, takový oběd dokázali nabídnout jen ve třech. A jen v jedné ukázkově předvedli, že i lehké jídlo může výborně chutnat – v indické restauraci Tandoor v Táboře. Ta jediná získala v testu MF DNES jedničku. Čeští hospodští by se mohli od Indů učit. V ostatních podnicích bylo jídlo buď lehké, ale moc nechutnalo, nebo bylo dobré, ale zase ne lehké.
Kdybychom dali na doporučení personálu, dopadli bychom ještě hůř. Jen málokde dokázali hostům správně poradit. Chcete lehké jídlo? Dejte si grilovanou krkovici nebo vepřová žebra, radili v restauraci Na Růžku v Hluboké nad Vltavou. Šestisetgramová porce žeber s chlebem měla 6 400 kilojoulů. A to je zhruba o třetinu víc, než by měla žena, která drží dietu, přijmout za celý den. I hubnoucí muž by si takovým obědem vyčerpal téměř celodenní dávku kalorií.
Test ukázal i na jiný problém. Některé podniky klamou zákazníky – na talíři jim přinesou něco jiného, než uvádějí v jídelním lístku. Hned dvakrát obsluha přinesla místo slibovaného parmazánu obyčejný eidam. Kilogram eidamu stojí 90 korun, kilo parmazánu 300. Na jedné porci tak hosta ošidili asi o šest korun. Chuťový rozdíl je však větší než cenový.
Za stejnou záměnu sýrů v obchodě by podnikateli hrozila pokuta až do 50 milionů korun, ale restauraci stejný podvod většinou hladce projde. Klamavými praktikami ve veřejném stravování by se měly zabývat krajské hygienické stanice. Také to dělají, ale vždy jen na podnět zákazníka. A to už může být pozdě – za týden může být personál "poctivý".