Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Test vajíček: neuspělo ani jedno z dvanácti balení

  9:04aktualizováno  9:04
Koupit si balení opravdu čerstvých, nepoškozených a čistých vajíček je téměř nemožné. Prokázal to redakční test MF DNES. Ve všech dvanácti nakoupených baleních od různých distributorů byla vajíčka s poškozenou nebo zašpiněnou skořápkou. Nejčastější vadou byly mikropraskliny ve skořápce, kvůli kterým se vejce rychleji kazí.
V testu MF DNES neuspělo žádné z dvanácti balení. Ilustrační foto

V testu MF DNES neuspělo žádné z dvanácti balení. Ilustrační foto

Nekvalitní vajíčka mohou ve vroucí vodě rychle popraskat. Prokázal to test, který udělal Ústav chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické. Navíc je vajíčko s malými prasklinami rizikové kvůli možnosti mikrobiální nákazy, a proto se nehodí do studených pokrmů, ale pouze k tepelné úpravě.

V testu propadla všechna balení. Nejhorší výsledek byl u XL Českých vajec z Billy, relativně nejlepší pak u biovajec z Ekofarmy Abatis.

Nejčerstvější z ekofarmy
U XL českých vajec Billy zbývaly do data minimální trvanlivosti ještě tři týdny, přesto vejce nebyla čerstvá. "Tato vejce měla nekvalitní tenké, pórovité skořápky, kvůli tomu rychleji ztrácejí čerstvost. Na tu má vliv i skladování, domnívám se, že nebyla po celou dobu uložena v chladu, což je špatně," řekla Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemickotechnologické, která vejce hodnotila.

Nejčerstvější naopak byla biovejce z Ekofarmy Abatis. Přesto v testu propadla. Většina totiž měla znečištěné skořápky, a navíc v osmi z deseti vajec v laboratoři objevili krevní sraženiny. Pokud takové vajíčko správně tepelně neupravíte, můžete se nakazit třeba salmonelou nebo jinou mikrobiální nákazou.

Dalším častým neduhem u vajec byly jejich znečištěné skořápky.

"Špinavá skořápka u vajec svědčí o jejich špatném třídění a zvyšuje riziko mikrobiální kontaminace," říká Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. "Pokud jde o poškození skořápek, mohla vzniknout jak na farmě, tak i při nešetrné manipulaci během přepravy a obchodě," dodala Míková.

Kromě nešetrného zacházení je problém chatrných skořápek způsoben i špatným krmením nebo zdravotním stavem slepic. Ve skořápkách pak vznikají takzvané mikrokřapy, které navíc výrazně zkracují dobu, po kterou jsou vejce čerstvá. Test hodnotil také správnost značení na obalu a skořápce. Problém byl většinou s nečitelností razítek na skořápce.

Čtěte zítra v MF DNES

 MF DNES testovala dvanáct balení vajec - běžné, omega i biovejce. Hodnotila mimo jiné značení, znečištění či čerstvost.  Podrobné výsledky testu najdete v páteční MF DNES.

.

.
Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Druhé finálové utkání hokejové extraligy mezi Kometou a Zlínem (18. dubna)...
Podniky diskriminovaly nevidomé i fanoušky Komety, odhalila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminačního jednání v obchodech a restauracích. Inspektoři za to uložili tři pokuty v...  celý článek

Hotový uvařený kečup
Kaufland prodával kečup s klamavým obsahem rajčat, výrobek musí stáhnout

V kečupu vyrobeném v Polsku byla jen polovina rajčat, která v něm podle informace na obale měla být, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a...  celý článek

Pečený candát se zelím a bramborem je oblíbený hlavně v Alsasku, u nás ho...
Test restaurací u památek: Kuchyně nemyslí na děti, Krumlov je předražený

MF DNES otestovala restaurace u dvanácti nejnavštěvovanějších památek Česka. Polovina jich dopadla velmi dobře, ale našli jsme i doslova nechutná jídla. Kromě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.