Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V čínských bistrech „Bobíka“ nevaří

  11:00
Pamatujete si na kontroverzní reklamu, v níž v čínské restauraci uvařili i psa Bobíka? Buďte bez obav. V Číně sice psí maso milují, ale v Česku vám psa ani kočku nenaservírují. Prokázaly to testy DNA.
Čínská restaurace

Čínská restaurace | foto: Alexandr SatinskýMF DNES

Zprávy o otřesných poměrech v několika exotických restauracích podlomily důvěru v tolik populární čínská jídla. Jsou vůbec bezpečná?

Třebaže jsme tušili, že je to fáma stejného rodu jako „"zaručené" historky o tom, jak tam či onde do buřtů semelou i krysy nebo do mouky šváby, chtěli jsme ji prověřit.

Analýzy, které pro MF DNES zpracovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, ji vyvrátily. Mnohem reálnější je, že místo hovězího dostanete drůbeží nebo vepřové a místo kuřecího masa vám jídlo uvaří z kůží či podkožního tuku.

Zjistit původ masa byla jen jedna část rozsáhlého testu, při němž jsme navštívili téměř tři desítky asijských podniků všeho druhu v Čechách a na Moravě. Další měla posoudit chuť a kvalitu pokrmů.


JAK DOPADLY RESTAURACE V TESTU
VÝBORNÉ RESTAURACE
DOBRÉ RESTAURACE
RIZIKOVÉ RESTAURACE
DISKVALIFIKOVANÉ RESTAURACE


Velké rozdíly

Psa sice nikde nevaří, ale někde jsou jídla "pod psa" a studená jak "psí čumák". NĚKDE je velmi důležité slůvko. Z testu jsme si odnesli poznatek, že čínské podniky nelze házet do jednoho pytle. Tak jako je pestrá čínská strava, tak rozdílné jsou výsledky naší sondy.

Na jedné straně špína, nepořádek, kuchaři, kteří berou do rukou peníze i jídlo, pokrmy nevalné chuti a pochybné čerstvosti... Na druhé straně příjemné restaurace s milou obsluhou a chutným jídlem z čerstvých surovin.

Zkušenost první: studená rýže
Velké překvapení přineslo zjištění, že jídla nejsou dost teplá. Teploměr zabodnutý do pokrmu často nedosáhl ani povinných 63 stupňů Celsia. Několikrát ukázal i teploty pod 50 stupňů, které jsou považovány pro hotová jídla za rizikové. "Většina mikroorganismů se nejvíc množí při teplotách od 15 do 50 stupňů Celsia," říká Jana Křenková z českobudějovického Zdravotního ústavu.

Studená byla především rýže, která je na mikroorganismy citlivá. "Pro zákazníka je to navíc hrozně nepříjemné, když dostane studenou rýži a na ní maso, z kterého se kouří. Miska je většinou tak malá, že v ní jídlo nepromícháte," komentuje zkušenost z testu jeden z hodnotitelů, Jan Michálek.

Zkušenost druhá: málo čerstvé
Mikrobiologická kvalita z pohledu (velmi mírných) předpisů vypadá téměř bezproblémově - žádné salmonely, žádný Bacillus cereus... Všechna jídla až na jedno vyhovovala předpisům.

Ale byly mezi nimi rozdíly. Zatímco některé byly zcela "bez nálezu", u jiných se v kolonce "koliformní bakterie" objevila šestimístná čísla. "Dnešní limity jsou poměrně měkké. Pokud je jídlo připravované tak, jak má být, nemůže nikdy dosáhnout tak vysokých hodnot," uvádí Stanislava Herčíková ze Státního veterinárního ústavu.

Přímo zdravotně závadné bylo vepřové kung-pao z restaurace Sunshine v pražské Dejvické ulici. V počtu koliformních bakterií, které jsou indikátorem právě špatné hygieny, překročilo i současné velmi mírné limity a bylo z testu vyřazeno.

Zkušenost třetí: hodně glutamátu
Je těžké si představit asijskou kuchyni bez glutamátu, látky, která dokáže zvýraznit chuť jídla. Není už tak zatracovaná jako v minulosti, nicméně nemělo by se to s ní přehánět. "Bezpečná denní dávka pro dospělého člověka jsou maximálně tři gramy, pro dítě adekvátně méně," říká Martin Fuchs, primář dětské alergologie z pražské Bulovky.

Rozdíly mezi jednotlivými dávkami byly až třicetinásobné! Rekordmanem se stala voňavá křehká kachna z restaurace Xiang man Lou v Praze na Pankráci. Dát si ji k obědu znamená překročit svůj doporučený denní příjem o třetinu. Nejde však jen o zdraví. V laciných bistrech plní glutamát ještě jednu funkci: úspěšně maskuje pochybnou kvalitu masa.

Čínští kuchaři mají slabost i pro sůl. Kdo si dá například k obědu hovězí po sečuánsku s rýží z China restaurantu v pražské Plzeňské ulici, dostane do sebe víc soli, než by měl přijmout za celý den. "Dospělý člověk by neměl denně sníst více než šest gramů soli," říká kardioložka Zuzana Urbanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Zkušenost čtvrtá: není to moc čínské
Bistra vlastně popírají princip čínské kuchyně, který spočívá v tom, že se pokrmy připravují zásadně z čerstvých surovin. Nenechte se mýlit, i když uslyšíte zvuk restování - nejspíš vám nedělají minutku, to jen na pánvi ohřívají předem podušené maso.

Pouze zelenina bývá někdy čerstvá, i když někteří kuchaři raději sáhnou po mrazené nebo sterilované. "Ta se ale k masu vůbec nehodí, naopak mu škodí," říká druhý z kuchařů-hodnotitelů, Miroslav Husák.

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...