Salát hlávkový
Hlávkový salát má mnoho odrůd. Liší se nejen velikostí a tvarem hlávek, barvou a zkadeřením listů, ale i dobou a způsobem pěstování. Kromě klasické zelené podoby existuje ještě červená varianta s pevnějšími listy, které tak rychle neměknou při kontaktu s majonézou nebo olejovou zálivkou.
chuť: křehká, neutrální, šťavnatá
úprava: čerstvý
odpad: asi třetina
vydrží: celý týden, krájený dva dny obsah dusi
čnanů: vysoký až velmi vysoký
Ledový salát (Iceberg)
Nejmladší forma hlávkového salátu byla vyšlechtěna na konci 19. století v USA. Pojmenování "ledový" získal salát zásluhou skelně lesklého povrch hlávky, která vytváří dojem, že jsou listy zkřehlé mrazem. Je velmi oblíbený pro svou křehkost i snadnou přípravu, vnitřní listy se nemusí oplachovat.
chuť: křupavá, lahodná a šťavnatá
úprava: čerstvý i tepelně upravený
odpad: 10 %
vydrží: celý víc než týden, krájený až 5 dnů obsah dusi
čnanů: střední
Dubový salát
Hnědočervené nebo tmavě zelené listy svými tvary vzdáleně připomínají listy dubu.
úprava: do salátů
chuť: křehká, šťavnatá, připomíná vlašské ořechy
odpad: 1015 %
vydrží: v celku týden, krájený 23 dny obsah dusi
čnanů: vysoký
Čekanka salátová červená (radicchio)
Červenolistá čekanka pochází z Itálie. Pevné a křehké tmavočervené listy s výraznými bílými žebry vytvářejí kulatou hlávku.
chuť: výrazně hořká, křupavá
úprava: používá se jen čerstvá, výborně se hodí do míchaných salátů, kde vypadá velice efektně, a navíc výborně chutná
odpad: 1015 %
vydrží: v celku týden, nakrájená 34 dny obsah dusi
čnanů: nízký
Kadeřavý salát (lollo)
Kadeřavé listy netvoří pevnou hlávku, ale volnou růžici. Salát původem z Itálie existuje ve dvou variantách: s červenými (lollo rosso) a žlutozelenými listy (lollo biondo).
chuť: pevné listy jsou lehce nahořklé
úprava: do salátů
odpad: až 10 %
vydrží: celý víc než týden, s kořenem i déle obsah dusi
čnanů: vysoký
Endivie (štěrbák, escariol)
Vzhledem se podobá listovému salátu, je však příbuznější čekance. Je to cenná zelenina, doporučovaná k zlepšení funkce jater. Existuje několik druhů s různě zkadeřenými a zbarvenými listy.
chuť: listy jsou poměrně tvrdé a hořké
úprava: do salátů nebo dušený či vařený posypaný strouhaným sýrem
odpad: 25 %
vydrží: v celku 2 týdny, nakrájený až 5 dnů obsah dusi
čnanů: nízký
Čekankové puky
Salátová čekanka v podobě puků má rafinovanou, jemně nahořklou chuť, při pobytu na světle hořkosti přibývá. Musí se proto skladovat ve tmě.
chuť: křupavá, lehce nahořklá
úprava: syrová do míchaných salátů, často i s ovocem, lze ji také vařit, zapékat, smažit nebo dusit na smetaně
odpad: 10 %
vydrží: v celku týden, nakrájená 34 dny obsah dusi
čnanů: nízký
Římský salát
Nejvíce se pěstuje v Itálii. Tužší podlouhlé listy s hrubým žebrováním vytvářejí volnou, protáhlou hlávku. Obsahuje hodně vlákniny.
chuť: houževnaté listy jsou nevýrazné
úprava: syrový, ale i dušený, zapékaný, vařený v polévce
odpad: až 40 %
vydrží: vcelku týden, nakrájený 23 dny obsah dusi
čnanů: vysoký
Pekingské zelí
U nás se někdy také nesprávně nazývá čínské zelí, to má však na rozdíl od pekingského tužší listy a netvoří hlávku. Podobá se římskému salátu, ale příbuzný je s hlávkovým zelím.
chuť: křupavá, slabě připomínající zelí
úprava: za syrova do salátů, řapíky vnějších listů je možné připravit jako chřest, lze ho použít do polévek i zapékat či dusit
odpad: 25 %
vydrží: v celku až 2 týdny, nakrájený 34 dny obsah dusi
čnanů: střední
O testu... |
* testem prošlo čtyřicet různých salátů (hlávkový, ledový, lollo rosso, dubový, římský), ředkviček, kedluben, čerstvého špenátu a pekingského zelí |