Zdravého a čerstvého kapra poznáte podle žaber červené barvy, oči jsou čisté, nezakalené, při dýchání se pravidelně otevírají skřele. Na těle ryby by nemělo být výrazné mechanické poškození.
ČTĚTE TAKÉ: |
Kapra netrapte, není hračka |
Cukroví: Koupit, nebo upéct? |
2. Unavený, nebo leklý?
Kapr nesmí plavat v kádi břichem nahoru. Jestliže se jen trochu natáčí, maso není závadné.
3. Nižší váha znamená méně kalorií
Chcete-li mladého a málo tučného kapra, vyberte si rybu do dvou kilogramů.
4. Bez osvědčení nekupujte
Vyžádejte si od prodejce veterinární osvědčení o zdravotní nezávadnosti ryb, které prodává.
5. Čerstvá voda je nezbytná
Všímejte si, zda má káď stálý přítok a odtok vody, a zda je voda sycena kyslíkem nebo alespoň každé dvě hodiny vyměněna.
6. Vyhněte se igelitovým taškám
Rybu neodnášejte v igelitové tašce (může se v ní udusit), ale v plátěné nebo síťové. Na cestu ji zabalte do mokrého hadru.
7. Na násilníky upozorněte inspekci
Pozor na prodejce, který ryby týrá - vsouvá jim prsty pod skřele a vtlačuje je do očnic, násilně vytlačuje jikry, aby zjistil, zda jde o jikernačku, nebo odstraňuje šupiny zaživa.