Těsto má být v chladu

Hospodyňky uvítaly nabídku obchodů a stále více k pečení vánočního cukroví nakupují hotová chlazená těsta. Na co si dát v prodejně pozor? Pokud tam leží těsto mimo chladicí pult, v němž by teplota neměla klesnout pod 10 stupňů Celsia, nekupujte je, protože v teple žlukne. Nežádoucí změny těsta nelze napravit ani pečením. Doma je proto rovněž hned uložte do chladničky. Těsta s prošlým datem použitelnosti by zákazník správně vůbec v obchodě neměl najít. Důvěřuj, ale prověřuj, praví zkušenost, proto je lepší zkontrolovat datum za slovy "spotřebujte do".
Ale pozor! Jestliže byly některé druhy těst popsány datem minimální trvanlivosti, situace je jiná - mohou se odděleně, výrazně označené, prodávat dál. Nákup si rozvažte: to, že je výrobek zdravotně nezávadný, totiž neznamená, že nemohlo dojít k některým změnám jakosti, jako je například vůně a chuť. Všechny balené potraviny musí mít podle zákona o potravinách na obale vyznačený druh výrobku, adresu a obchodní jméno výrobce, hmotnost, datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti a způsob skladování. Důležitým údajem je i složení výrobku. Poznáte tak, jestli bylo do těsta použito máslo či rostlinný tuk nebo jejich směs. Vyberete si, co máte raději.

Autorka je inspektorkou České zemědělské a potravinářské inspekce


Témata: Máslo, Test iDNES.cz