Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gumáky, vidle a čepice. Kysané zelí usiluje o značku české speciality

  10:32
Nejsou potřeba žádné konzervanty, barviva ani chemikálie. Stačí zkušenosti, šikovné šlapačky a původní, přísně dodržovaný jednoduchý recept. Kysané zelí vyrobené v továrně raritním způsobem chce potravinářská firma Hamé přihlásit v Evropské unii jako českou specialitu.
Nakrouhané zelí musí pracovnice vidlemi přeházet do jedné roviny. Jejich

Nakrouhané zelí musí pracovnice vidlemi přeházet do jedné roviny. Jejich kolegyně pak zelí před šlapáním okoření solí promíchanou s kmínem, které rozhazuje na zpracovávanou surovinu. Tradiční recept zaručuje, že každá várka kysaného zelí chutná jinak. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Voní to čerstvým zelím, pak solí a kmínem a nakonec kvasinkami. Kunovická továrna firmy Hamé právě v těchto dnech vyrábí raritním způsobem tradiční kysané zelí.

Dělá to přesně tak jako před 87 lety. "Je to podobné, jako když si ho děláte doma v kameninovém hrnci," přibližuje ředitel jednoho ze závodů David Kladroba.

Odborníci z firmy si například hodně hlídají kvalitu hlávek zelí. Několik let už ho nakupují od zemědělců v regionu. Mimo jiné třeba v Ostrožské Nové Vsi a sousední Ostrožské Lhotě.

Hlávky nesmějí mít moc vzduchu

Hlávky by neměly být řídké ani velké, aby v nich nezůstávalo zbytečně moc vzduchu. "Toho se potřebujeme zbavit," vysvětluje Kladroba. Firma dělá kysané zelí v budově, kde se nic jiného nevyrábí a je sterilní. To si žádá bílé pláště, čepice na hlavě a na nohou bílé gumáky.

Zelím to v ní voní už na začátku. V první hale obsluhují dvě ženy stroj, který vyvrtává z hlávek košťál. Další pak odřezávají vrchní listy a čisté hlávky posílají do krouhačky. Z ní padá nastrouhané zelí otvorem dolů do obrovské vany, která připomíná velké koupací bazény.

Kysané zelí

Vzniká zkvašením jemně nakrájeného hlávkového zelí.

Má typickou kyselou chuť.

V Kunovicích zelí plní do van o objemu kolem třiceti tun. Jedna nádoba se šlape dva dny a každá pracovnice při tom stihne ušlapat deset kilometrů.

Zelí pak v tancích zraje šest až osm týdnů. Přebytečné plyny z kvašení se odvádějí pomocí speciálních komínů.

Kysané zelí je zdrojem vitaminu C i bakterií kyseliny mléčné.

Podporuje tvorbu krve a hormonů, bojuje proti únavě a posiluje obranyschopnost organismu.

Na hloubku má tři metry a vejde se do ní 30 tun zelí. Tam se odehrává nejdůležitější část celé výroby.

Na dně vany ve třímetrové hloubce stojí čtyři ženy celé v bílém i s bílými gumáky na nohou. Nad hlavami jim z hlučné krouhačky padá nastrouhané zelí, které přehrabují vidlemi.

"Z toho pak hodně bolí ruce," vysvětluje později Marie Šálková, která má se šlapáním zelí dlouholeté zkušenosti.

Musejí upravit vrstvu tak, aby byla rovnoměrná. Nad nimi sedí na stoličce pátá pracovnice do party. Z kbelíku u nohou pomalu nabírá rukama sůl promíchanou s kmínem a rozhazuje ji na zelí.

"Pozor, teď písknu," hlásí jedna z žen. Vzápětí se ozve silné zapískání a nahoře v hale utichne krouhačka. "Jinak se domluvit nemůžeme," směje se Šálková.

Ženy odkládají vidle a začínají šlapat. Na první pohled vypadají chaoticky, ale po pár minutách je jasné, že v tom mají léty ověřený systém. "Zelí šlapu přes dvacet let," potvrzuje Ivana Janíková.

Šlapou tak dlouho, až zelí zbaví vody a vzduchu

Šlapačky postupují krok za krokem v řadách za sebou. Musejí z vrstvy zelí dostat pryč vodu a vzduch a vytvořit pevnou vrstvu. Každá za jednu směnu ujde deset kilometrů a dohromady zpracují deset tun zelí.

"Ale zelí si rády dáme i doma po směně," hlásí Janíková.

Aby byla vana plná našlapaného zelí, trvá to dva dny a vystřídají se na ní tři směny. Poslední vrstva končí šedesát centimetrů pod okrajem vany.

Třicet tun zelí pak pracovnice zakryjí plachtou a zatíží vodou.

"Tak zajistíme, že se tam nedostane vůbec žádný vzduch. Voda celou plochu pokryje," vysvětluje Kladroba.

V této fázi zůstane zelí šest až osm týdnů. Nepřidávají se do něj žádné bakterie mléčného kvašení, jako to dělají jiní výrobci. I proto je kysané zelí z Kunovic každý rok chuťově trochu jiné. Díky přírodnímu zpracování se u něj totiž projeví vliv počasí i kvalita pole, na kterém vyrostlo.

Z tanků se pak vykvašené zelí ručně vybírá do nerezových nádob a veze k plnicí lince. Tam projde párou, naplní se do sklenic nebo hliníkových sáčků a steriluje se.

Do obchodů se tato várka dostane na začátku příštího roku.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...