Je to však šizení tak říkajíc v mezích zákona. Tuzemské předpisy totiž neza
Podle analýzy Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemicko-technologické, by evropským predpisům vyhovělo jen šest - Hohes C, YO, Gold Glocken, Emig, Toma a RelaxVysoké školy chemicko-technologické, by evropským předpisům vyhovělo jen šest - Hohes C, YO, Gold Glocken, Emig, Toma a Relax. |
Jen o trochu horší kvality jsou džusy druhé skupiny - Pfanner, Happy Day, Cappy, Prim Jus a Hello. "Jsou vyrobeny z kvalitního koncentrátu, ale přesto už do určité míry přizpůsobené situaci na českém trhu, třeba tím, že jsou přislazené nebo řidší," komentuje výsledky analýz Michal Voldřich z Vysoké školy chemicko-technologické.
Na evropském trhu by určitě neuspěl žádný džus ze skupiny nejlevnějších - Dolly, 100% Džus Pomeranč, Tesco, Koruna a Fruity. Nesplňují totiž požadavky Evropské unie především proto, že jsou vyrobeny z koncentrátu, do něhož byl přidán takzvaný pulp wash. Ten vznikne, když se již jednou lisovaná pomerančová dužina znovu namočí a podruhé vylisuje. "Šťáva z druhého lisování má trpkou, až nahořklou chuť, je světlá a obsahuje víc dužiny. Je pokládána za méně kvalitní než šťáva z prvního lisování," říká Michal Voldřich.
Používání pulp wash však u nás není zakázané, protože neexistuje předpis, který by říkal, jaké analytické hodnoty má mít 100% ovocná šťáva. V Evropské unii se nesmí používat ani v džusech, ani v nektarech tedy 50% šťávách. "Vyhláška dává prostor pro různé spekulace. Objevují se tu velmi levné koncentráty z Řecka nebo Izraele, které patří do horší kategorie," říká předseda Unie výrobců ovocných šťáv a nektarů Gabriel Slanicay a přiznává, že se kvalita džusů v poslední době snížila. "Je to výsledek cenového boje o zákazníka."
Test ukázal, že vždy nemusí platit přímá úměra mezi kvalitou a cenou ani předpoklad, že zahraniční džusy jsou kvalitnější než tuzemské. Dva české výrobky - Relax a Toma, které skončily ve skupině nejlepších, stojí kolem osmnácti korun, tedy asi o deset korun méně než zahraniční YO ,Gold Glocken a Emig, a dokonce o polovinu méně než Hohes C. Do skupiny nejhorších se vklínil i rakouský Fruity.
džus (správně ovocná šťáva) - šťáva získaná buď přímo vylisováním (čerstvá šťáva, nebo také premium), nebo z koncentrátu. Podíl ovoce je 100 %.
nektar - šťáva vyrobená z koncentrátu přidáním vody a cukru. Ovocný podíl je jen 50 % (u pomerančů, u jiných druhů ovoce je to méně), zbytek tvoří voda.
pulp wash - méně kvalitní koncentrát z druhého lisování pomerančové dužiny
Anketa
Kdybyste věděl, že levné džusy jsou méně kvalitní než drahé, kupoval byste je stejně?
Bohumil Klepl, herec, Praha
Kupoval bych kvalitnější, i když jsou dražší, protože si myslím, že kvalitní džusy se vyrábí z kvalitního ovoce, kdežto ty levnější z kontaminovaného či shnilého ovoce. Zdraví je pro mě nejdůležitější.
Roman Burda, manažer, Mělník
Já dávám ve všem přednost kvalitě. Je pravda, že cena je občas dost vysoká, ale jsem sám a nemám velkou spotřebu. Rozhodně kvalita, ta podpoří i mé zdraví.
Jarmila Jurášová, invalidní důchodkyně, Jeseník
Při naší ekonomické situaci si bohužel nemohu dovolit koupit kvalitní výrobek, neboť je podstatně dražší. Džusy kupuji, ale jen ty cenově dostupné.
Miroslav Kryštof, skladník, Praha
Kvalita je pro mě velmi důležitá a také podle toho si vybírám. Nekvalitní zboží bych nekupoval, ale kdo dnes ví, co se skrývá za pojmem kvalita.
Renata Vosová, pojišťovací poradce, Neratovice
Nevím, jestli jsou na našem trhu kvalitní džusy. Ale určitě bych dala přednost kvalitě. Zdraví je pro mě a mou rodinu to nejdůležitější, džusy kupujeme ve velkém množství a snad ty kvalitní.
(rab)
Protokol ze zkušebny ke stažení zde v MS WORD (585KB)