"Lze očekávat růst spotřeby nealkoholického piva. Důvody jsou následující: jeho kvalita, chuť i další vlastnosti se výrazně zlepšily, dobře slouží k uhašení žízně, mnohdy lépe než některé nealkoholické nápoje, a proto se stává pro stále více řidičů rozumnou a bezpečnou alternativou neohrožující bezpečnost silničního provozu," míní předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Krakeš.
V současnosti jej vyrábí čtrnáct českých pivovarů a na trhu je dále nabídka doplněna významnými importovanými značkami. Obliba nealkoholického piva je dána jeho výrazně vyšší kvalitou a stále větší podobností s pivem vyráběným běžnými technologiemi.
"Rovněž důležitý je fakt, že v nealkoholickém pivu zůstávají zachovány přednosti piva v podobě nutričních hodnot a zdraví prospěšných vlastností, a tak jsou tyto nápoje vhodným doplňkem pitného režimu," říká František Krakeš.
Nealkoholické pivo, kterému se v posledních letech nebývale daří, ale není na světovém trhu žádnou novinkou. První pokusy vyrobit nápoj, který by především svou chutí připomínal pivo, ale neobsahoval alkohol, se objevily ve dvacátých a třicátých letech v USA v období prohibice. Dalším impulzem výroby je trvalý požadavek islámského světa mít k dispozici nápoj na bázi piva, ale striktně bez alkoholu.
V českých zemích se nealkoholické pivo vyrábí od konce sedmdesátých let. Vznikl proto projekt, jehož výsledkem mělo být slavné PITO. Toto označení spojovalo zadání projektu: nápoj mel připomínat pivo, ale díky tomu, že neobsahuje alkohol, mohl konzument po jeho požití řídit auto.
S výzkumem a následně výrobou začal tým v Jihočeských pivovarech v Českých Budějovicích pod vedením výrobního náměstka a technologa Karla Bočka. V roce 1975 byly vystaveny první 3000 hl PITA a v roce 1980 výstav PITA činil již cca 43 000 hl.
A jak se vlastně takové nealkoholické pivo vyrábí? Výrobní postupy vycházejí ze dvou základních principů. Prvním z nich je úprava technologie tak, aby byla během výrobního procesu omezena produkce alkoholu. K dispozici je výběr surovin, úprava varního postupu, postupu kvašení, případně se použijí speciální kvasnice. V praxi je obvyklá kombinace uvedených možností. Výhodou tohoto postupu je, že není potřeba mít speciální zařízení.
Druhou možností je odstranění alkoholu z hotového piva. Jsou k dispozici moderní metody vakuové destilace, dialýzy nebo takzvané reverzní osmózy. Piva vyráběná těmito technologiemi se svou chutí i dalšími vlastnostmi blíží klasickým pivům a mnohdy jsou pro laiky k nerozeznání od běžných druhů.
Přesto odborníci uvádějí, že nealkoholická piva se liší od běžných piv do jisté míry chutí. "Dále se vyznačují nižší pitelností neboli potřebou napít se dalšího piva, mají vyšší hořkost," míní Jiří Faměra z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Nižší stupňovitost má za následek vyšší obsah vody a k pocitu větší plnosti musíme přidat i nižší intenzitu vůně piva. Výhodou nealkoholických piv je nižší kalorická hodnota, jež je řadí do kategorie light.