Tržby v gastronomickém průmyslu se u nás ročně pohybují okolo 90 miliard korun.

Tržby v gastronomickém průmyslu se u nás ročně pohybují okolo 90 miliard korun. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Vedra zvýšila restauracím tržby. Uspěly zahrádky, tvrdí šéf firmy Restu

  • 1
Teplé léto se pozitivně promítlo do tržeb českých restauratérů. Některé podniky se zahrádkami oproti loňskému roku utržily podle odhadů rezervační společnosti Restu až o 800 tisíc korun více. Nárůst se dotkl také klimatizovaných restaurací.

„Vliv tropických teplot na zvýšenou návštěvnost těchto podniků potvrzují nejen tvrdá data našeho rezervačního systému, ale také samotné zkušenosti provozních a majitelů podniků,“ uvedl Pavel Suchánek, zakladatel gastronomického průvodce Restu.

Tržby v gastronomickém průmyslu se podle něj v Česku ročně pohybují okolo 90 miliard korun. „Z našeho aktuálního průzkumu vyplynulo, že letošní pětiprocentní nárůst přinesl do některých restaurací až o 800 tisíc korun tržeb navíc,“ dodal Suchánek. V praxi to znamenalo přibližně o 3 000 hostů víc než ve sledovaném období loni.

Co se vaří v nejnavštěvovanějších restauracích v Praze

1. Česká kuchyně
2. Mezinárodní kuchyně
3. Italská kuchyně
4. Středomořská kuchyně
5. Americká kuchyně
6. Mexická kuchyně
7. Japonská kuchyně
8. Francouzská kuchyně
9. Asijská kuchyně

Prahu ovládla česká kuchyně

Zhodnocení nejčastěji navštěvovaných typů podniků přineslo zajímavé odhalení, a sice že ani vedra zákazníky neodradí od tradiční české kuchyně. Ta totiž prázdninový žebříček nejoblíbenějších podniků ovládla.

Na druhém místě se objevily restaurace s označením mezinárodní, což jsou místa, která se nechtějí vyhranit jen do jednoho typu zahraniční kuchyně. Většinou kromě české klasiky nabízejí i méně náročné pokrmy ze zahraniční kuchyně. Oblíbené jsou zejména hamburgery, pizza a asijská kuchyně.

V regionech se griluje

Na rozdíl od Prahy, které dlouhodobě kralují americké burgery a asijská kuchyně, se v regionech těší největší spotřebě steaky a jiná masa na grilu, v těsném závěsu následovaly žebírka, křidýlka, tataráky a burgery. „Obecně tyto typy jídel nazýváme jako ‚maso k pivu‘,“ uvedl Suchánek. Regionální speciality jsou obecně prozatím spíše výjimkou a doménou jednotlivých podniků. „Na třetím místě se v regionech snědlo během prázdnin nejvíc pizzy a těstovin,“ dodal Suchánek.