Tuky jsou zdrojem velice důležitých mastných kyselin. Ty se dělí do tří skupin, z nichž každá plní jinou funkci ve vztahu k našemu organismu: mastné kyseliny nasycené, vícenenasycené a mononenasycené. Kromě nich existují ještě takzvané transkyseliny. Ve svém přírodním stavu jsou přítomny v malém množství v mléčných výrobcích a másle. Uměle vznikají při procesu ztužování tekutých rostlinných olejů při výrobě margarínu. Ale také zahříváním tuku na vysoké teploty například při fritování.
Nasycené
Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a zvyšují tedy riziko srdečních a cévních onemocnění. (Obsahuje je špek, sádlo, máslo, tučné maso, uzeniny...)
Mononenasycené
Nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi. (olej olivový, řepkový, arašídový...)
Vícenenasycené
Snižují hladinu "škodlivého" cholesterolu v krvi. (olej slunečnicový, ořechový, řepkový, kukuřičný, sójový, rybí tuk...)
Transkyseliny
Jsou stejně nežádoucí jako nasycené kyseliny. (ztužené rostlinné tuky, máslo, chipsy, slané sušenky, margaríny, palmový olej, hovězí maso...
- pátek 25. dubna 2003