Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo smetany a tvarohu obsahují nanuky často levné oleje, ukázal test

  12:10aktualizováno  14. července 10:42
Mnohé vanilkové nanuky z českých obchodů obsahují velké množství levných náhražek namísto tvarohu, smetany či mléka. Výhradně mléčný tuk obsahoval jen jeden testovaný nanuk. Lépe jsou na tom nanuky tvarohové. Vyplývá to z testu časopisu dTest.

Nanuk (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Redakce časopisu testovala celkem 17 vanilkových a 5 tvarohových nanuků. V ideálním případě by náplň takové zmrzliny měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru. Krusta by měla být z mléčné čokolády.

Náplň jako takovou mívají v pořádku tvarohové nanuky - test v nich neodhalil žádný jiný tuk než mléčný. Mnohem horší výsledek ale zaznamenaly vanilkové zmrzliny. Pouze jediný výrobek – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra – obsahoval výhradně mléčný tuk.

Místo mléčného tuku levnější olej

„Drtivá většina ostatních obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, pocházejícího zejména z kokosového oleje. Nejvíce jsme ho naměřili u výrobků K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku,“ říká  redaktorka časopisu dTest Kateřina Kočvarová. Dodává, že informace o použitých tucích jsou také vždy uvedeny na etiketách zmrzlin.

U polev už si náhražkami pomáhají jak vanilkové, tak i tvarohové nanuky. Všechny testované sice dodržují vyhláškou stanovený obsah minimálně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě, ale rozdíly jsou značné. Nanuky jí obsahují od pouhých 3,4 procenta až po 9,4 procenta.

Míša má výbornou náplň, ale šidí polevu

I v polevách tvarohových nanuků se vyskytují kokosové oleje. A to ve velmi velkém množství. „Ukazuje na to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95 procent u nanuku Míša Tvarohové osvěžení. Zůstává otázkou, proč jinak dobrou náplň s nadpolovičním podílem tvarohu shazují výrobci nekvalitní levnou polevou namísto čokolády,“ říká Kočvarová.

Výrobce kakaové polevy, která se používá i na Míšu, se ale proti těmto zjištěním ohrazuje. „Poleva je vyrobena z kakaa, cukru a kokosového oleje a neobsahuje ani palmový tuk, ani ztužené tuky. Výživové složení kakaových polev z pohledu obsahu nasycených mastných kyselin je srovnatelné,“ reagoval ředitel společnosti Tipafrost Miroslav Krupica.

Celkovými vítězi testu se i po započítání senzorické části staly vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh se smetanou. Od redakce dTestu získaly nejlepší známku zejména díky velmi dobrému hodnocení složení jejich náplně.

Udělejte si doma vlastní nanuky, budete se oblizovat:

Autor:


Témata: dTest, Makro




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.