„Rozhodli jsme se vyrobit pivo nejsilnější ne alkoholem, který lze do nápoje dodat různě, ale stupňovitostí,“ vysvětluje jeden z provozovatelů pivovaru Jan Göttel.
Stupňovitost udává, kolik procent extraktivních látek (především cukru), obsahuje mladina (směs sladu s vodou).
Když zástupci minipivovaru U Medvídků pátrali po možné konkurenci, narazili v Rakousku na značku Samichlaus. Ta se pyšní označením nejsilnější ležák na světě a dosahuje 32 stupňů při 14 procentech alkoholu.
Pražský X-Beer 33 s 12,6 procenty alkoholu se podle technologa Jana Šuráně vaří klasicky, stejně jako tradiční české ležáky. „Je to čistě sladový nápoj, alkohol tam dodatečně žádný nepřidáváme. Základem je spodní kvašení jako u českých ležáků, jsou tam ale určité finty, které si necháváme pro sebe,“ dodává s úsměvem.
Sládek Ladislav Veselý doporučuje sladký X-Beer 33 pít po deci až dvou, na závěr menu k dezertům či jako digestiv.
„Máme k pivu slogan: Nikdy nepij sám. Myslíme si, že třetinka je vhodná právě tak pro dva lidi,“ říká. Alkohol z X-Beeru se totiž kvůli vyššímu chmelení a obsahu cukru a oxidu uhličitého rychleji vstřebává do krve.
Várka X-Beer 33, která v pivovaru zraje půl roku, vystačila na tisíc lahví. „Na pět set lahví už máme objednávky, a to jsme ještě nezačali s prodejem,“ tvrdí Göttel.